Antalet kommuner med bostadsbrist har ökat markant det senaste decenniet. Hudiksvall är ett exempel, som gått från överskott till brist. I början av 1990-talet uppstod det många vakanser i kommunens gamla bruksort Iggesund. 150 lägenheter ”plockades bort”.
– Det var nödvändigt, korrekt för tiden vi levde i, säger vd för Hudiksvallsbostäder Nils-Erik Blomdahl, nu när kommunen i stället har en bostadsbrist.

Det är dyrt att bygga nytt i Sverige. Sabo, organisationen för landets allmännyttiga bostadsbolag, har tagit fram en modell som gör att det går att bygga billigare också i liten skala.

Det är modulhus som kallas Kombohus, och de första invigdes för två år sedan i just Iggesund i Hudiksvalls kommun. Hyran kommer att hamna på 1 500 kronor per kvadratmeter och år, vilket är runt 500 kronor lägre än annat nybygge.

Monika Flöjt är förtroendevald i Hyresgästföreningen i kommunen. Hon hyr själv en stor tvåa i yttre delarna av Hudiksvall för 5 200 kronor i månaden. Motsvarande lägenhet i Kombohusen skulle kosta 8 400 kronor.
– En person som jag, som är pensionär, har inte möjlighet att ta en sådan lägenhet, säger hon.

Hon tycker att det är viktigt att försöka hålla nere hyrorna.
– Men visst är det dyrt med nyproduktion. Och det är ju fin standard och fin omgivning, säger hon och påpekar att hyrorna är framförhandlade.

Hyresgästföreningen och Hudiksvallsbostäder är överens om att det behöver byggas nya lägenheter. Det är inte bra om det blir ett glapp på 20 år, säger Nils-Erik Blomdahl. Dels på grund av att det blir ett sämre utbud, dels på grund av att det blir problem med förståelsen för hyresnivåerna.

För när allmännyttan i Hudiksvall nu bygger nytt och ”billigare”, uppfattas det av många som dyrt eftersom det inte finns något annat nybyggt att jämföra med.

I år blev ytterligare 13 hyresrätter färdiga för inflyttning, i centrala Hudiksvall. Också dessa lägenheter får hyror på samma nivå som Kombohusen.
– Marknaden är inte van vid högre hyror, då måste vi ta viss hänsyn för att få det uthyrt, säger Nils-Erik Blomdahl. Det går runt precis och på ett antal års sikt ser det alltid bättre ut, påpekar han.

LÄS OCKSÅ

Nybyggt bara för feta plånböcker – intervju med Hyresgästföreningens ordförande

Läs hela serien Bostadsrätt 2.0