Total make-over för franskt arbetsliv
Den franska ekonomin ska befrias från ett antal bojor. Det är tanken bakom ett omfattande och omdiskuterat lagpaket. Katastrof, hävdar facket CGT. Reformistiska CFDT är mindre kritiskt.
I förra veckan beslutade den franska regeringen att driva igenom ett omdiskuterat lagpaket utan omröstning i Nationalförsamlingen.
En av de mest omstridda punkterna är att handeln ska få liberalare öppettider.
Men lagpaketet innehåller hundratals andra förändringar: kortare behandlingstider i arbetsdomstolarna, möjligheten för bussbolag att öppna nya linjer mellan tätorter, lägre administrativa kostnader vid husköp, och förenklade turordningsregler vid uppsägningar.
För att bara nämna några.
Paketet kallas inofficiellt för Macron-lagen, med hänvisning till den ansvarige ministern.
Hos en av de två största fackliga centralorganisationerna, CGT, anser man att det är absurt att finansministern Emmanuel Macron tillåts att dra i så många trådar.
– Lagpaketet berör miljöfrågor, arbetslagstiftning och mycket annat. Men det här är ytterligare ett bevis för att regeringen är inne på en liberal ekonomisk väg som gynnar ett fåtal, säger Marie-Laurence Bertrand, som är CGT:s nationellt ansvariga för att följa Macron-lagen.
Hon säger att de nya reglerna för söndagsöppet medför en grundläggande negativ samhällsförändring. Hos CGT anser man att socialistregeringen överhuvudtaget börjar i fel ände.
– Man borde höja lönerna för att öka köpkraften. Åtstramningspolitiken fungerar inte.
Men hos den mer reformistiska centralorganisationen CFDT är tongångarna i stort sett motsatta.
– Vi tror att vi måste börja med produktionsapparaten, säger Veronique Descaqc hos CFDT.
Hon tror inte att Macron-lagen får några större konsekvenser för tillväxten, men säger att paketet ska ses som en del av en rad andra förändringar, som förhoppningsvis ger resultat på sikt. Hon nämner bland annat den så kallade ansvarspakten, som ger företagen avgiftslättnader för att kunna nyanställa.
Veronique Descaqc säger att CFDT inte är för en generalisering av söndagsöppet.
– Men det är absurt att butikerna på vissa affärsgator är stängda, när busslaster av kineser anländer till Paris.
Anna Trenning-Himmelsbach
Läs också:
Vad striden gäller
Det regerande Socialistpartiet hävdar att den nya lagen kommer att förtydliga reglerna för handels öppettider, och bidra till att skapa tiotusentals nya jobb.
I princip förblir söndagsarbete förbjudet.
Men butiksägare har rätt att öppna sina butiker 12 söndagar om året (i stället för 5), om storkommunen har godkänt beslutet. Personalen ska ha dubbelt betalt.
Livsmedelsbutiker kan fortsätta att ha öppet på söndagar fram till klockan 13.
Antalet turistzoner, i dag drygt 600, ska bli fler.
I dessa särskilda ”affärsområden” och turistzoner kan handeln vara öppen alla veckodagar hela året.
Men enligt den nya lagen ska personalen arbeta frivilligt och ha ett extra lönepåslag (vilket inte är regel i dag). Dessutom ska arbetsgivarna betala för barnomsorg och resor till och från jobbet på söndagar.
Det blir också möjligt att ha butiker öppna mellan 21 och 24.