En miljon jobb står på spel i Ukraina
Vid sidan av den militära konflikten genomför Ukraina en jättelik reform inom offentlig sektor. En miljon jobb står på spel då landet decentraliserar sina förvaltningar.
Fackordföranden är inte nöjd med hur den nya regeringen hanterat situationen.
– De lyssnar inte på oss alls, säger Tetiana Nikitina, ordförande för facket SEUU som organiserar kring 400 000 statsanställda.
Arbetet möter henne på fackets huvudkontor i Ukrainas huvudstad Kiev.
Tetiana Nikitina tycker att de blivit överkört då landet decentraliserar sin förvaltning.
– I november och december förra året hade vi två stora demonstrationer mot att regeringen inte lyssnade på oss då de genomför reformen. Vi håller med om att något måste göras men vill ha inflytande.
Det är en stor reform. Landets byråkrati är omfattande och genom att flytta ned ansvaret för offentliga sektorn på en kommunal nivå hoppas landet på en effektivare förvaltning. Cirka en miljon offentliga jobb är ”under översyn” vilket betyder att dessa arbeten kan försvinna. Landets krigshärjade ekonomi befinner sig i ett läge som kan liknas vid fritt fall. Statens utgifter går till armén och den offentliga sektorn tvingas spara.
Lönerna för de statsanställda har legat still sedan 2006 och i dag har de flesta – 75 procent – av de statligt anställda endast så mycket som den lagstadgade minimilönen ger.
– Samtidigt ser vi hur priserna stiger och nya skatter införs. Pengarna räcker inte, säger Tetiana Nikitina som vill se en ny regering ta över.
Missnöje med prishöjningar, fattigdom och hur regeringen hanterat konflikten i de östra delarna är stort.
Även korruptionen är ett stort problem som funnits i många år.
Precis som många andra i Ukraina bidrar SEUU till landets armé.
– Men vi ger inte längre några pengar till de statliga försvarsfonderna, säger Tetiana Nikitina.
Facket tror inte att de kommer fram.
– I stället har vi direktkontakt med olika militära förband. De säger vad de behöver, till exempel en reservdel för att reparera en lastbil, och så köper vi det åt dem.
Korruptionen är ett stort problem och landet hamnar långt ner på Transparency Internationals lista över världens mest korrupta länder.
– Politikerna kan inte ens komma överens om vem som ska leda kommittén som ska bekämpa korruptionen, säger hon.
Många hoppades att situationen skulle förbättras efter att den förra presidenten Viktor Yanukovych flydde till Ryssland för ett år sedan efter Majdanupproret. Den förre presidenten placerade sina förtrogna på viktiga poster i den offentliga förvaltningen och han är efterlyst av Interpol.
Sedan han flydde har ett lagpaket för att stävja korruptionen antagits, men några positiva effekter har ännu inte märkts.
Enligt Transparency International ligger korruptionen på samma nivå som innan Majdanupproret.