Snabba hus till unga – är det lösningen?
Bostadssituationen för unga vuxna är tuff – något som Jagvillhabostad.nu vill ändra på. Bland annat genom projektet Snabba hus.
– Det handlar inte bara om att bygga bostäder utan också vem man bygger för, säger Hanna Lindquist, ordförande för Jagvillhabostad.nu i Göteborg.
I höstas visades de första modulbostäderna inom projektet Snabba hus i Stockholm. Det är lägenheter som snabbt kan byggas ihop, liksom plockas isär, och som ska utnyttja tillfälliga bygglov på platser som står öde i väntan på planprocesser. Jagvillhabostad.nu har fått projektpengar från Boverket, och Svenska bostäder står för produktionen. Bygglov har sökts för två tomter i Stockholm.
Det är ett sätt att skapa billigare bostäder, och det snabbt.
– Rätten till bostad handlar om en frihet för individen men också om en nödvändig grundläggande trygghet för att må bra och kunna prestera, säger Hanna Lindquist.
Hon är själv 21 år och bor kvar i föräldrarnas radhus. Sedan gymnasiet har hon haft diverse tillfälliga jobb och pluggar nu heltid.
– Jag har ändå stor tur att det funkar. Hade det varit absolut nödvändigt hade jag kanske fått en studentlägenhet. Men att betala 5 000–6 000 kronor i månaden för ett rum eller en liten lägenhet …
Många av vännerna betalar mer än halva studiemedlet för boendet. Andra flyttar runt på tillfälliga kontrakt. En vän som hyrt en lägenhet i andra hand får inte använda tvättstugan, för att grannarna inte ska se.
– Där kan man verkligen tala om att vara marginaliserad, att tvingas gömma sig för omvärlden.
Föreningen Jagvillhabostad.nu är opolitisk, vilket gör att hon kan fokusera på lösningar och slippa ”politiskt tjafs”, säger Hanna Lindquist som också är verksam i Socialdemokraterna.
– Från politiskt håll måste vi förstå att vi har ett ansvar, och att vi har möjligheter att bygga billigare, säger hon.