Yrkesprogram som ger jobb
Fyra yrkesprogram på gymnasiet sticker ut: Fordon, bygg, industriteknik och omvårdnad. De ger störst chanser till jobb.
Men bara för dem som går ut med fullständiga slutbetyg. Det gäller alla program. De som inte tar sig igenom gymnasiet får det tufft på arbetsmarknaden.
– Fullföljd gymnasieutbildning är en vattendelare på svensk arbetsmarknad, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.
De som gör klart gymnasiet klarar sig i regel bra på arbetsmarknaden. De behöver inte flytta från krislän som Gävleborg, Sörmland eller Blekinge. Tvärtom. Jobbchanserna kan vara större på hemmaplan.
– Storstäderna får det största tillskottet av arbetskraft, säger Håkan Gustavsson.
I andra delar av landet pensioneras stora årskullar. Då får ungdomarna chansen. Håkan Gustavsson tar Dalarna som exempel.
– Där minskar både arbetslösheten och den arbetsföra befolkningen kraftigt. De som vill in på arbetsmarknaden i Dalarna nu har goda chanser. Litet längre fram i tiden ser vi att samma fenomen inträffar i hela Norrland, berättar han.
Även i industrilän som Sörmland och Blekinge har unga goda jobbchanser med rätt utbildning. Den går utbildar sig till CNC-operatör på industriprogrammet har framtiden för sig.
Det finns några men. Fordon, bygg och industriteknik är bra för killar. Tjejer som väljer något mansdominerat har svårare att få jobb. Det omvända problemet finns inte för killar på omvårdnadsprogrammet.
Nästa men att bli klar vid rätt tidpunkt. De som blir färdiga under en lågkonjunktur får det mycket tuffare än de som blir färdiga när konjunkturen är hyfsad.
Ett trist men återstår. Det gamla vanliga. Se till att ha rätt utbildning.
Undersköterska är Sveriges vanligaste jobb. Framtiden är ljus. Inom de närmaste fem–tio åren väntar brist.
– Bristen är redan här. Den som har körkort och utbildning har lätt att hitta jobb inom hemsjukvård eller hos landstinget, säger Håkan Gustavsson.
Arbetsförmedlingen räknar med 46 000 nya jobb på arbetsmarknaden i år, men omsättningen är mycket större. Totalt ska 1,4 miljoner jobb tillsättas.
För LO-folk är framtidsutsikterna ljusa i de flesta byggyrken, inom hotell- och restaurang och i vården.
Framtiden i några LO-yrken
• LO-yrken med brist på arbetskraft: Bilmekaniker, lastbilsmekaniker, betongarbetare, murare, glasmästare, isoleringsmontörer, installationselektriker, VVS-montör, golvläggare, anläggningsarbetare, distributionselektriker, byggnadsplåtslagare, fastighetstekniker, kockar och bagare/konditorer.
• LO-yrken med stort överskott på arbetskraft: Säljare i fack- och dagligvaruhandel, truckförare, lagerarbetare, vaktmästare, barnskötare, vårdbiträden och grovarbetare inom bygg och anläggning.
• LO-yrken med brist på arbetskraft om fem-tio år: Undersköterska, de flesta byggyrkena, bilmekaniker, lastbilsmekaniker, CNC-operatör, verkstadsmekaniker och och verktygsmakare.