Ovanligt att fackligt aktiva får sparken
Sämre löneutveckling, trista arbetsuppgifter, omplaceringar och uppsägningar. Visst händer det att arbetsgivare missgynnar förtroendevalda, men det leder sällan till centrala förhandlingar, enligt de LO-förbund Arbetet talat med.
– Det förekommer, men är absolut inte vanligt. Jag kan minnas en handfull fall de senaste åren, säger Roger Johansson, chef för Byggnads förhandlingsenhet.
Han nämner ett fall med ett skyddsombud som blev omplacerad till ett förråd och där facket gick till Arbetsdomstolen, men förlorade.
Även Tomas With, chef för IF Metalls förhandlingsenhet, säger att fallen som rör fackliga förtroendemän är få.
– Det förekommer enstaka ärenden om dålig utveckling av lönen och visst har vi haft case där arbetsgivare försökt bli av med fackliga, men det är ingen vanlig central förhandling, säger han.
De vanligaste förhandlingarna som gäller förtroendevalda handlar i stället om hur mycket tid det fackliga arbetet ska få ta. Det är han och Roger Johansson överens om, och de tvisterna blir allt vanligare.
– Det är ett hårdare klimat över lag för dem som tar på sig fackliga uppdrag i dag, och det handlar främst om att de inte får tid till uppdragen och utbildningar, säger Roger Johansson.
Det kan också vara svårt att hinna med uppdraget och att kunna träffa klubbens medlemmar samtidigt som arbetsuppgifter ska utföras.
– Inom vissa privata verksamheter är det svårare att bedriva facklig verksamhet på grund av tajt bemanning, konstaterar Johan Ingelskog som är chef för Kommunals enhet för arbetsrätt och kollektivavtal.
Att de centrala förhandlingarna om förtroendevalda som missgynnas är sällsynta innebär att ännu färre fall går vidare hela vägen till Arbetsdomstolen.
– Vi har inte drivit många sådana tvister de senaste åren, säger Dan Holke chefsjurist för LO-TCO Rättsskydd, som driver de flesta rättsfallen åt fackförbunden.
Rättsfallen om föreningsrättskränkning, där arbetsgivare försöker förhindra det fackliga arbetet, är ganska ovanliga och de fällande domarna ännu färre.
– Vi får in några fall varje år till LO-TCO Rättsskydd. Men det är inte särskilt ofta det meddelas domar om föreningsrättskränkningar. Det är svårt att bevisa och många fall görs upp innan de når domstolen, säger Dan Holke.
LÄS OCKSÅ