SD kommer att rösta nej till regeringens budgetförslag.

mattiaskarlssonsdDet sade Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson under en lång presskonferens för en liten stund sedan.

Partiet kommer att rösta för alliansens förslag.

– Det är Stefan Löfven som primärt har ansvar för den här situationen, säger Mattias Karlsson, med hänvisning till att han inte fått majoritet för sin budget, och inte heller har förhandlat med SD.

Mattias Karlsson hoppas att regeringen kommer att vara beredd att prata med riksdagens tredje största parti, SD, om budgetförslaget nu måste omförhandlas.

– Det är rimligt att man talar med oss och hör vad våra drygt 800 000 väljare tycker, säger Karlsson.

Han tillägger att SD anser att Miljöpartiet helst inte bör sitta med i en regering.

Sverigedemokraterna skriver i ett pressmeddelande att beslutet är starkt förankrat, både i partiet och i väljarkåren. Partigruppens beslut var enhälligt.

Partiet hoppas på en regeringsombildning och en omgjord budget. En orsak till beskedet är att SD hoppas få upp invandringsfrågan på dagordningen.

På presskonferensen säger Karlsson att SD också kommer att fälla Alliansens kommande budgetar om inte invandringspolitiken förändras.

Om Stefan Löfven väljer att utlysa ett extra val, ser SD fram med tillförsikt med en ny valrörelse, slår Karlsson fast.

SD spänner bågen och säger att målet är att bli Sveriges näst största parti och därmed växa större än Moderaterna.

Mattias Karlsson får frågan om SD inte riskerar att förlora sin roll som vågmästare nu, om den rödgröna regeringen gör upp med något eller flera av de borgerliga partierna.

– Vi är beredda att ta den risken för att få upp invandringen på dagordningen, säger Karlsson.

– Sverigedemokraterna kommer att agera för att försöka fälla varje regering som väljer att föra en ökad invandring och ge Miljöpartiet ett avgörande inflytande över svensk migrationspolitik, säger Karlsson som motivering.

Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors trodde att SD skulle välja att lägga ned sina röster.

– Jag är lite förvånad. Det bidrar nog till att Alliansen och regeringspartierna försöker söka sig närmare varandra, för han (Mattias Karlsson) hade också ett hot där i bakgrunden att man kunde gör samma sak med en Alliansregering, säger Hinnfors.

Enligt Hinnfors avstår nu SD en vågmästarposition de hade kunnat använda sig av:

– Sverigedemokraterna talade väldigt mycket om att man inte skulle taktisera. Det man gör nu är att man ställer sig bakom ett budgetförslag som innehåller väldigt stora kostnader för invandringen, vilket är partiets viktigaste fråga. Så det är svårt att se hur partiet argumenterar.

– Nu får man se vad regeringen gör, fortsätter Jonas Hinnfors. Det kan vara så att man i kammaren i morgon väljer att en tredjedel av ledamöterna ställer sig bakom att skicka tillbaka budgetförslaget till finansutskottet, vilket innebär att regeringen inte är fälld. Det här är en avsiktsförklaring om det finns något att rösta på i morgon — och det vet vi inte om det finns än.

 

Olika alternativ

Riksdagen röstar om budgeten den 3 december. Först sker en omröstning om Alliansens respektive SD:s budgetmotion. Därefter ställs Alliansens förslag mot regeringens.

När SD då röstar för Alliansens budgetmotion, tillsammans med de övriga Allianspartierna, i stället för att lägga ned sina röster, faller regeringens budgetförslag.

Regeringen kan då välja att utlysa extra val (nyval) eller att avgå och låta talmannen föreslå ny statsminister.

Regeringen kan också välja att sitta kvar och lägga förändringsförslag till budgeten och förhandla om dem med Alliansen i riksdagen.

Om regeringen utlyser extra val kan det ske tidigaste den 29 december.

Extra val ska hållas inom tre månader efter beslutet.