Thommy Jansson kan skryta med att han är bäst i Sverige på sitt jobb. Foto: Linn Malmén

 

arbdagthommyjanssonlitenStrax efter fyra ringer klockan hos Thommy Jansson, sop­åkare i Kristinehamn. Inte ens den nyvunna titeln som Sveriges bästa sopåkare ger honom sovmorgon.

– Det är bara upp och få i sig lite frukost och iväg till garaget och börja förbereda sopbilen, lyfta i sopsäckar och få allt på plats, säger han.

Stoltheten över den nya titeln går inte att ta miste på. Och även om lönen inte påverkas så finns ju skrytfaktorn.

– Och den är inte oviktig.

Sopbilscupen är en prestigefylld tävling som Thommy nu vunnit två gånger och blivit tvåa i en gång.

Tävlingen är en kamp mot klockan.En snitslad bana med koner utrustade med tennisbollar på toppen är hind­ren som ska passeras så snabbt som möjligt. Faller bollen av blir det tids­tillägg. Olika lastmoment ingår också och allt sker i ett rasande tempo.

– Det är oerhört stressigt, medger Thommy Jansson. Varje kon som rubbas ökar pulsen och stressen, men det är samtidigt utmanande och kul.

Men till vardags rullar bilarna ut klockan sex för att rensa Kristinehamn från sopor.

– Vi kör mest ytterområden, villaområden och flerfamiljshus. Numera är jag fast på en bil vilket betyder samma områden, berättar han och säger att tävlingsframgångarna fått fler att uppmärksamma honom och andra sopåkare.

Vardagsjobbet sker inte längre under tävlingsliknande former. Betingarbetet är borta sedan fyra, fem år.

– Det är både bra och dåligt. Skönt att slippa stressen, men samtidigt omöjligt att sluta tidigare genom att jobba snabbare, säger han.

Efter jobbet är det dags att hämta på dagis. Tvåbarnspappan hämtar alltid ettåringen innan det är dags att åka hemåt och förbereda middag och allt annat som hör vardagen till.

Någon träning inför Sopbilscupen nästa år finns inte på programmet.

– Jag har ju ingen egen sopbil så det får bli träning på arbetstid. Men nästa steg är väl att skaffa egen bil för att utvecklas, fortsätter han och skrattar.

Framgångarna har satt fokus på sop­åkarna och deras skicklighet att trass­la sig fram i trafikmiljöer som inte sällan är riktigt besvärliga. Inte minst i citykärnor där trafiken är tät och parkeringsdisciplinen inte alltid underlättar för de yrkesverksamma.

– Kul att vårt arbete uppmärksammas, säger Thommy. Ofta märks vi inte annat än när sopbilen står i vägen. Men då blir å andra sidan ett dj…. liv.

 

Klicka för större bild

Fakta

Om Thommy ­Jansson

33 år och bäst i Sverige på att köra och hantera en sopbil. Till vardags kör han hemma i värmländska Kristinehamn.

År i yrket: Har kört sopbil sedan han var 23 år, men flera kollegor har hållit på i 25–30 år.

Bäst med jobbet: Att få vara ute och sköta sig själv.

Om sopåkare

Antal: Cirka 2 000.

Fack: Transport.

Lön: Snittlön 26 000 kronor i månaden.

Utbildning: Sker på arbetsplatsen.

Framtidsutsikter: Hård konkurrens om jobben framöver, bättre läge för den som har C-körkort.

Om Sopbilscupen

Årlig tävling som anordnas av en sopbilsleverantör. Varje år utses en individuell vinnare och ett vinnande företag. Årets tävling hölls i september och det var Thommy Jansson och Jönköpings kommun som tog hem priserna.

Källa: Transport, Arbetsförmedlingen, Geesinknorba