LO-distrikten har svårt att se samarbete med C
”En känslomässig bakfylla.” Glädjen över att Stefan Löfven får bilda regering fastnade i halsen hos LO-distriktens ordförande, på grund av SD:s framgångar. Majoriteten hade velat se en lösning med Vänsterpartiet i regeringen.
Arbetet har ringt runt till LO:s elva distriktsordförande för att höra vad de anser om valresultatet. Bland de nio som svarat är förtroendet för förre IF Metall-ordföranden stort, trots att valsiffrorna bara hamnade 0,4 procentenheter över förra riksdagsvalet, som då benämndes som rekorddåligt.
Att valets enda riktiga vinnare är Sverigedemokraterna är oroande:
– Det känns inte världsbra, säger Majlene Ahlgren från distriktet i Mellansverige.
– Jag är väldigt missnöjd men tyvärr inte förvånad, säger Hans Svedberg från Dalarna-Gävleborg.
Oron över det inflytande som Sverigedemokraterna kan få är stort. Partiets stora framgång beskrivs som förskräcklig, skrämmande och – på den nivån – oväntad.
– Det är inte roligt att se SD:s framfart i kommunerna runt om i Skåne, säger Jimmy Runesson från LO-distriktet i just Skåne.
– Vart är vi på väg? frågar sig Bengt Sandberg från Stockholm som blir rädd när han ser att SD fått 8,4 procent i hans län.
Hur Stefan Löfven ska ta tag i det svåra uppdraget att bilda regering ser LO-distriktens ordförande olika på. Fem av nio, som fick frågan innan S hade nobbat V, anser att Vänsterpartiet borde ingå i regeringen.
– Det bästa vore en majoritetsregering som kan fatta långsiktiga beslut, säger Dan Gabrielsson från distriktet Väst, och syftar på V, S, MP plus ytterligare något borgerligt parti.
– MP och V känns ju självklara, säger Hans Svedberg från Dalarna-Gävleborg.
Andra framhåller sitt förtroende för att Stefan Löfven är den som ska lösa uppgiften:
– Man får ta alla möjliga lösningar i beaktande för att få en stabil parlamentarisk situation de kommande åren, säger Thomas Olsson från distriktet i Jönköpings län.
Också Karin Näsmark från Mellersta Norrland är mån om breda överenskommelser.
– Jag har fullt förtroende för att Stefan Löfven kommer att ordna det, säger hon och poängterar vikten av att Sverigedemokraterna hålls utanför all form av makt och beslutsfattande.
Men vad gäller samarbetet med borgerliga partier finns ändå en stor misstro.
Att samarbeta med Centern är lite som att svära i kyrkan för fackliga företrädare:
– Centerpartiet har jag svårast för, med tanke på dess framtoning mot facket. Folkpartiet och Kristdemokraterna skulle vara lite enklare, de är inte lika antifackliga, säger Hans Svedberg.
Bengt Sandberg känner sig kluven.
– Det känns helt snurrigt att vi nu ska samarbeta med dem som för en vecka sedan var våra huvudmotståndare. C och FP är de mest aggressiva liberalerna. Men det är känslomässigt. Rent logiskt kan det så klart finnas klokhet i det.
– Den stora frågan är om det här är slutet på Alliansen eller om det blir nyval efter nyår. Jag tror det är alldeles för tidigt att tänka sig budgetsamarbete över blockgränserna. Det absolut viktigaste är att vi får en politik som sluter klyftorna i samhället och inte vidgar dem, säger Per-Erik Johansson, ordförande för distriktet i Norra Sverige.
Charlotta Kåks Röshammar
Sandra Lund
Mats Pejer
Johanna Wreder