Strid ström av röstare
Redan innan vallokalen öppnade, klockan åtta i morse, var det en liten kö utanför grundskolan i Stockholmsförorten Västertorp. Senare på förmiddagen sitter artisten Stefan Sundström och väntar på att dottern ska rösta färdigt.
– Det har varit en strid ström hela dagen. Det är mycket folk, se själv på kön, säger Åsa Dammhag och Stephen Holmström och kastar en blick mot en ringlande folksamling som väntar på att lämna sin valsedlar.
Det är kring 30 personer i kön och fler väller in genom dörrarna till grundskolan i Västertorps centrum där 6 000 väljare är registrerade.
Åsa Dammhag, som annars jobbar på Skatteverket, började jobba i vallokalen halv åtta i morse och räknar med att hålla på till midnatt.
– Det jobbigaste är räkningen, då måste man vara så fokuserad, säger hon och berättar att hon tagit ledigt i morgon eftersom hon brukar vara så trött efter en dag i vallokalen.
För henne var de viktigaste valfrågorna arbete, jobb för unga och skola.
– Det blev Vänsterpartiet, säger hon.
Samma parti som Stefan Sundström röstade på. Artisten sitter nu på en bänk i solen med en kopp kaffe och väntar på att dottern ska komma ut. Stefan Sundström säger att han tycker att slutskedet i valrörelsen varit osmaklig.
– Jag tänker på Moderaternas Thailandskampanj. De varnar för att en Thailandsresa skulle kunna bli 2 200 kronor dyrare om Alliansen förlorade valet. Det talar till människors sämsta sida, deras egoism. Högern är endast en kampanjorganisation för storföretag, fortsätter han.
Stefan Sundström tycker att högern flirtar med främlingsfientliga krafter.
– Reinfeldt sa att flykting- och asylmottagningen kan kosta 48 miljarder kronor mer de kommande fyra åren – samtidigt tror jag att de skattesänkningar de gjort de åtta åren de haft makten motsvarar 900 miljarder.
Att den moderata statsministern gång på gång tydligt markerat mot Sverigedemokraterna tycker han att är hedervärt.
– Men Reinfeldt är bara deras skyltdocka. De andra i partiet ligger nära Sverigedemokraterna, säger han.
Västertorp är ett medelklassområde som kom att uppmärksammas då den före detta socialdemokratiska partiledaren Håkan Juholt höll sitt sommartal i parken här 2011. Vallokalen ligger endast ett par stenkast från den parken.
Pensionären Greger Sundgren, 76 år, säger att han gillar området. Han har bott här ända sedan han skiljde sig för 39 år sedan. På sätt och vis är det detsamma som då.
För Greger var det inte några större problem att välja. Han säger att han alltid röstar på samma parti. Under valrörelsen har partierna tagit upp villkoren för pensionärerna: Hur hög ska skatten bli? Hur höga ska pensionerna bli?
För Greger har den frågan dock varit ointressant.
– Jag har inte brytt mig så mycket om det, jag klarar mig. Det som varit viktigt för mig är att det blir en bra vård. Vården och ja, sen skolan, säger han.
– Det känns som det varit klart på förhand vilka som skulle vinna.
Hans jobbarkompisar i köket har talat mycket om momsen och varit oroliga för att de skulle bli av med jobbet om det blir regeringsskifte.
– Men då får man väl hitta ett annat jobb i stället, säger han.
Det är andra riksdagsvalet han röstar i och han bestämde sig för två veckor sedan vilka partier det skulle bli.
– Jag kommer att rösta olika. Ett parti i riksdagsvalet och andra till kommun och landsting, säger han och går in i skolan med sin röstsedel.