Brett stöd för höjt
a-kassetak
Partierna är rejält oense om allmän visstid och vinster i välfärden. Däremot finns det ett brett stöd för att höja taket i a-kassan, dock är det olika förslag på hur mycket.
Arbetet har frågat partierna om deras uppfattning om några av de frågor LO och LO-förbunden lyfter fram inför valet.
Alla utom Moderaterna förespråkar en höjning av a-kassans tak. Vänsterpartiet går längst med en höjning från dagens 680 kronor till 960 kronor per dag medan Centern, Kristdemokraterna och Folkpartiet inte anger någon ny nivå utan anser att landets ekonomi får avgöra. KD vill indexera ersättningen för att de arbetslösa ska få kompensation för prisökningar på livsmedel, boende och annat. FP utmärker sig genom att koppla a-kassan till förändringar av las.
Ingen motsätter sig rätten till heltid. De borgerliga vill inte ha lagstiftning utan vill att de offentliga arbetsgivarna ska vara ett föredöme. Och KD anser att en lag skulle kosta arbetstillfällen. Socialdemokraterna går på sätt och vis längst genom att lägga förslag som arbetsgivare i kommuner och landsting och förespråka kollektivavtal om rätt till heltid.
Allmän visstidsanställning splittrar partierna. De borgerliga värnar om den och anser att det kan vara en väg till jobb medan de rödgröna ser risken för missbruk och vill avskaffa och begränsa möjligheterna till tillfälliga anställningar.
Även vinster i välfärden är en ordentlig vattendelare. De borgerliga värnar möjligheterna för privata företag i välfärdssektorn att göra vinst medan de övriga vill införa någon form av begränsning. Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ kräver att överskott ska återinvesteras i verksamheten.
Bara KD och FI säger ja till kollektivavtal vid offentlig upphandling. S vill att det ska vara möjligt att ställa kravet medan V vill utreda möjligheterna att stärka kollektivavtalets ställning vid offentlig upphandling. M, FP, SD och MP vill försäkra sig om att de anställda i företagen som får offentliga uppdrag har bra villkor. C lyfter fram bra arbetsmiljö.
Så här ser partierna på …
… rätt till heltid
Miljöpartiet
För rätt till heltid. Offentliga arbetsgivare ska erbjuda heltid som norm och deltid som en möjlighet.
Socialdemokraterna
Heltid ska vara norm. S vill ha kollektivavtal som ger rätt till heltid i kommuner och landsting. Och krav på heltid vid offentlig upphandling.
Vänsterpartiet
Ändra las, lagen om anställningsskydd, så att heltid är norm. Reglerna ska vara dispositiva.
Moderaterna
Parterna har det huvudsakliga ansvaret för de centrala villkoren på arbetsmarknaden. Vore olyckligt med mer statlig kontroll.
Folkpartiet
Vill inte ha lagstiftning. Kommuner och landsting ska vara förebilder och i möjligaste mån erbjuda heltid till dem som önskar.
Centerpartiet
Ingen lag om rätt till heltid. Centerpartiet vill arbeta för att heltidsjobben ska öka i kommuner, landsting och regioner.
Kristdemokraterna
Lag om heltid skulle kosta ett flertal arbetstillfällen, men angeläget att de som vill får arbeta heltid. Offentliga arbetsgivare bör vara föredöme.
Sverigedemokraterna
Rätt till heltid central i offentlig sektor. SD vill avsätta pengar så att en fjärdedel av dem som vill ha heltidsjobb snabbt kan få det.
Feministiskt initiativ
Ja till lag om rätt till heltid.
… a-kassan
Miljöpartiet
Höjt tak till 880 kronor under de första 100 dagarna. Höjningen ska göras under en tvåårsperiod. På sikt vill MP ha ett helt annat system, som ska ersätta a-kassa, sjukpenning, och ge en allmän grundtrygghet.
Socialdemokraterna
Taket i a-kassan ska höjas, till 910 kronor per dag.
Vänsterpartiet
Höj taket till 960 kronor om dagen. Lägsta dagpenningen bör höjas till 410 kronor. Bättre möjlighet att deltidsstämpla. Lättare kvalificera sig för ersättning.
Moderaterna
En höjning av taket riskerar att öka jämviktsarbetslösheten. Satsar hellre på arbetsmarknadspolitik och tillväxtreformer.
Folkpartiet
Höjt tak, men det ekonomiska utrymmet får avgöra hur stor höjningen blir. FP kopplar a-kassan till ändrade las-regler, som ska bygga på kompetens i stället för anställningstid.
Centerpartiet
Höj taket under de tre första månaderna. Anger dock ingen ny nivå.
Kristdemokraterna
Höj och indexera ersättningen. Ekonomin får avgöra till vilken nivå ersättningen höjs. A-kassan ska vara allmän och obligatorisk.
Sverigedemokraterna
Höj taket i a-kassan till 900 kronor per dag. SD är mot begränsningen av a-kassan för dem som arbetar deltid.
Feministiskt initiativ
Stöder S:s förslag om höjning av taket. Vill ta bort deltidsbegränsningen. Ersättningen ska inte sänkas efter en viss tid. Extrakarensen för den som säger upp sig själv ska bort.
… allmän visstidsanställning
Miljöpartiet
En person som haft tillfälliga anställningar i tre år under en femårsperiod hos samma arbetsgivare ska få en tillsvidareanställning.
Socialdemokraterna
En arbetsgivare ska kunna ha en person tillfälligt anställd i två år under en femårsperiod, sedan är det nog. Vill sätta stopp för att visstidsanställningar används för ett kontinuerligt arbetskraftsbehov.
Vänsterpartiet
Avskaffa. Tillsvidareanställning ska i lagen vara norm och det ska krävas objektiva skäl för tillfällig anställning.
Moderaterna
För många är det ett sätt att få in en fot på arbetsmarknaden. Siffror från Eurostat visar att Sverige är bland de länder som har flest som går från tillfälliga till fasta jobb.
Folkpartiet
Visstidsanställningar är en viktig ingång för unga och nyanlända. Hårdare regler riskerar att drabba unga som får svårare att få jobb.
Centerpartiet
Språngbräda för unga in på arbetsmarknaden. Viktigt att det finns olika slags anställningar.
Kristdemokraterna
Visstidsanställning är viktig för att den ökar chansen att komma in på arbetsmarknaden.
Sverigedemokraterna
Inte emot allmän visstid. Företagen behöver flexibilitet. Allmän visstid får dock inte användas för att undgå reglerna i las.
Feministiskt initiativ
Det måste bli ett stopp på staplade tillfälliga anställningar. Osäkra anställningar innebär osäkert liv.
… vinster i välfärden
Miljöpartiet
Eventuellt överskott ska återinvesteras. Skattepengar till välfärden ska stanna där. Kortsiktiga intressen får inte styra välfärden.
Socialdemokraterna
Begränsa vinsterna, men inte något vinstförbud. Hårdare kontroll för att se till att företagen betalar skatt i Sverige och inte gör vinst på lägre kvalitet.
Vänsterpartiet
Inga skattepengar till vinstdrivande företag i vård, skola, förskola och äldreomsorg. Allt överskott ska återinvesteras i verksamheten.
Moderaterna
Föreslår inga förändringar utan pekar på att regeringen skärpt tillsynen och reglerna samt minskat möjligheterna för privata företag i välfärdssektorn att undgå beskattning.
Folkpartiet
Inget emot vinstuttag ur en välskött verksamhet. Men vinsten får inte skapas på bekostnad av kvaliteten. Skarp tillsyn. Verksamhet som inte håller måttet ska stängas.
Centerpartiet
Vinster inget problem så länge utföraren levererar kvalitet. Vinstbegränsning leder till minskad valfrihet och C vill ha mer valfrihet.
Kristdemokraterna
Dålig kvalitet och kortsiktighet ska bekämpas, inte vinsten. Det behövs tydliga kvalitetskriterier, bra uppföljning och tillsyn och god upphandlingskompetens.
Sverigedemokraterna
Begränsa vinstuttagen. Tydliga riktlinjer och krav för god service. Se till att riskkapitalbolag och andra kortsiktiga aktörer inte har något intresse av detta.
Feministiskt initiativ
Helt emot vinstuttag. All eventuell vinst ska tillbaka till verksamheten.
… krav på kollektivavtal vid upphandling
Miljöpartiet
Upphandlare ska kunna ställa krav på kollektivavtalsliknande villkor. Krav på kollektivavtal kan utestänga företag från andra länder.
Socialdemokraterna
Lagen ska innebära att det alltid ska vara möjligt att ställa krav på kollektivavtal vid offentlig upphandling.
Vänsterpartiet
Kollektivavtalens ställning ska stärkas vid upphandling. Utredning om förbättringar i lag.
Moderaterna
Inte aktuellt med krav på kollektivavtal, men viktigt med schyssta villkor hos arbetsgivare som deltar i offentliga upphandlingar
Folkpartiet
Inga krav på kollektivavtal. Det skulle diskriminera företag utan kollektivavtal. Ska vara möjligt att kräva avtalsliknande villkor.
Centerpartiet
Inget sådant krav vid offentlig upphandling. Vill eftersträva gemensamma arbetsmiljöregler inom EU utan att nivån i Sverige sjunker.
Kristdemokraterna
Ja, kommuner och landsting ska kräva kollektivavtal eller motsvarande när andra ska sköta vård, skola och omsorg.
Sverigedemokraterna
Inte tagit ställning till om kollektivavtal ska vara ett krav. Det viktiga är att de anställda har rimlig lön och bra villkor.