Löneskillnaderna mellan män och kvinnor minskar inte samtidigt som kvinnor i allt större utsträckning har osäkra anställningar. Det framgår av SCB:s lathund om jämställdhet: På tal om kvinnor och män.

Lathunden  har kommit ut varje år sedan 1984. Av årets upplaga framgår att kvinnors inkomst är 86 procent av männens och det har den varit vid de tre senaste mätningarna. I mitten på 90-talet hade kvinnor en inkomst som var 84 procent av männens och under några år runt år 2000 sjönk kvinnors lön i förhållande till männens.

– Det här är ingen utveckling. Mansdominerade yrken värderas högre samtidigt som männen tjänar mer än kvinnorna i de flesta yrken, säger Lena Bernhardtz på SCB.

Hon är en av två författare till jämställdhetsrapporten som spänner över hälsa, utbildning, tidsanvändning, omsorg, förvärvsarbete, lön, inkomst, kriminalitet samt inflytande och makt.

– Jag tycker det viktigast är ekonomisk självständighet för jämställdheten och för livskvaliteten, säger hon.

Rapporten från SCB visar att allt fler kvinnor har tillfälliga jobb och att det är betydligt fler kvinnor än män som har tillfälliga jobb. Samtidigt visat statistiken att de tillfälliga jobben ökar både bland män och kvinnor.

Sedan 80-talet har strax under 60 procent av de tillfälligt anställda varit kvinnor och andel anställda kvinnor som har tillfälliga jobb har ökat från 11 procent 1987 till  17 procent förra året. Och antalet anställda kvinnor som inte har fast jobb har under den perioden ökat från drygt 200 000 till strax över 330 000.

– Osäkra anställningar ger ett osäkert liv, säger Lena Bernhardtz.

Hon påpekar att de tillfälliga jobben på 80-talet framför allt fanns i offentlig sektor. Nu finns huvuddelen av de tillfälliga anställningarna i privat sektor.

Lena Bernhardtz tycker att det mest glädjande i rapporten är att kvinnors deltidsarbete minskar. Andelen kvinnor som arbetar deltid har minskat från 45 procent till 30 procent mellan 1987 och 2013. Utvecklingen för män är motsatt. Under samma tidsperiod har andelen män med deltidsjobb ökat från 6 till 11 procent.

– Det sämsta i utvecklingen är att kvinnor fortfarande tar ut en stor del av föräldraledigheten.  För kvinnor leder det till lägre inkomst och sämre pension, säger Lena Bernhardtz.