Jag väljer bort beslutsångest
En och en halv vecka kvar till Almedalen och programmet är späckat som vanligt.
Bockar för seminarier, föreläsningar och möten jag vill besöka. Väljer ämnen som arbetsmarknad, skola och utbildning, unga och missbruksvård samt jämställdhet.
Jag brukar alltid pricka intressanta grejer inför veckan i Visby. Sen styr slumpen och jag missar hälften. Den insikten gör att jag i år ska ställa mobillarmet för att inte missa Tidningsutgivarnas debatt: Mediemakt – vad får vi inte veta i Almedalen?
Fokus för diskussionen är mediernas strategier, vad väljs bort?
Vem slår igenom i Almedalen?
Hur anpassar egentligen arrangörerna, partierna, organisationerna, företagen sina ämnesval till vad journalister tänder på?
Jag väljer bort beslutsångesten och söker i stället på ämnen som jag plötsligt, just i dag, kommer på att jag skulle vilja veta mer om.
Arbetsmiljö – allvarliga olyckor.
Under rubriken arbetsmiljö finns mycket intressant, som: arbetsmiljö i skolan, vården, stress, delade turer och sömnproblem.
Ämnet ”folk betalar med sitt liv för jobbets skull” lyser med sin frånvaro. (Möjligen har jag missat något, mejlbomba mig inte i så fall, snälla.)
Skola och utbildning.
Massor. Lärarnas fack är duktiga på att synas. Lärarförbundet utnämner skolan till valets viktigaste fråga.
Men jag hittar inte direkt något som handlar om vilka som drabbas värst av sjunkande Pisa-resultat. Hur ska svensk skola återigen bli en skola som utjämnar ojämlikheten mellan barn från ej så bemedlade familjer och barn från familjer med resurser – de som vet att utnyttja den heliga valfriheten?
Diskussionen dyker säkert upp någonstans. Jag får chansa och hålla tummarna. Eller själv ställa frågan.
Ordet är ju fritt för alla under denna rosé-minglarnas uppsluppna mötesvecka.
Hetast i Almedalen får pris av pr-byrån Westanders varje år.
Förra året vann Stödkommittén Free Dawit för sitt påhitt att skapa en kopia på Dawits cell där vi alla åtminstone kunde försöka föreställa oss hur han har det i fängelset i Eritrea.
Otippat brukar segra.
Annars kunde man hoppas på Thomas Piketty, mannen som bjudits in av Socialdemokraterna och LO för att berätta om sin forskning: De största förmögenheterna växer stadigt snabbare än världsekonomin.
Piketty får man inte missa.