Nationalister och EU-kritiker hördes mest när EU gick till val 2014. Europafacket hävdar att det finns en koppling till den höga arbetslösheten i EU.

bernadettesegol– Väljarna har skickat en varning till regeringspartierna. EU-medborgarna är trötta på arbetslöshet, åtstramningar och sjunkande levnadsstandard, säger Bernadette Ségol, Europafackets generalsekreterare, i en kommentar.

– EU måste vara tydliga i att säga nej till rasism och vinna tillbaka skeptiska väljare genom att tackla arbetslöshetskrisen, fortsatte hon.

Europafacket har sedan lång tid tillbaka kritiserat vad de anser vara en allt för tuff åtstramningspolitik inom EU-länderna.

I flera länder har nationalistpartier nått stora framgångar.

Marine Le Pens Nationella fronten är nu störst i Frankrike i Europasammanhang. Och brittiska UKIP ser ut att gå mot seger.

Marine Le Pens siffror ligger på nästan 25 procent när nästan alla röster är räknade, enligt inrikesdepartementet. Om siffran står sig får Nationella fronten 24 platser av Frankrikes 74 av totalt 751 platser i Europaparlamentet. President François Hollandes socialister hamnar bara trea och får inte ens 14 procent av rösterna.

Le Pen tar resultaten till intäkt för att kräva nyval i Frankrike.

marinelepen– Vad annat kan presidenten göra? Det är oacceptabelt att parlamentet ska vara så icke-representativt för det franska folket, sade hon till jublande anhängare i söndags kväll, enligt AFP.

– Det är en chock, en jordbävning som manar alla ansvariga politiker att agera, sade i sin tur premiärminister Manuel Valls, vars regerande socialistparti bara fick drygt 14 procents stöd.

Jordbävningsjämförelsen gjordes även av högertidningen Le Figaro, som lade ut sin måndagsförstasida för påseende redan då vallokalsundersökningarna kommit in.

”EU-skeptikernas genombrott destabiliserar Europa”, löd en av tidningens rubriker.

Även i Danmark hade EU-skeptikerna fest då Dansk folkeparti (DF) blev största parti, precis som opinionsmätningarna spått på förhand. I Storbritannien talar mycket för en seger för det EU-kritiska UK Independence Party. När Skottland och Nordirland återstod att räkna hade partiet fått 27 procent, två procentenheter mer än Labour. Premiärminister David Camerons regerande Konservativa partiet låg trea med 24 procent, enligt AFP.

UKIP-ledaren Nigel Farage talade om det mest anmärkningsvärda valresultatet i Storbritannien på 100 år. Något samarbete med Nationella fronten är dock vare sig han eller Dansk folkeparti intresserat av.

– Det är beklagligt att partier som Le Pens Nationella fronten har vind i seglen. Framgången beror på att de etablerade partierna sviker européerna, sade DF:s Morten Messerschmidt till DR.

Ännu längre ut på ytterkanten plockade bland andra Gyllene gryning i Grekland och ungerska Jobbik mandat i parlamentet, liksom de länge förbudshotade tyska Nationaldemokraterna (NPD). För NPD och dess förre ledare Udo Voigt räckte det med runt en procent av de tyska rösterna för att ta ett mandat — precis som ytterligare en drös tyska småpartier gjorde, som Familjepartiet, Djurrättspartiet och Piratpartiet.

Totalt sett blir ändå konservativt kristdemokratiska EPP återigen EU:s största partigrupp med preliminärt 212 mandat, inte minst tack vare CDU:s klara seger i Tyskland.

– Och Tyskland röstade tydligt på ett pro-europeiskt sätt. Det här bekräftar våra goda politik för EU, hävdade partiets toppnamn, skotskättade David McAllister, enligt AFP.

Om det räcker för att göra EPP:s gemensamma toppkandidat, Luxemburgs förre premiärminister Jean-Claude Juncker, till näste ordförande i EU-kommissionen är dock högst oklart. En första fingervisning väntar måhända efter stats- och regeringschefernas toppmöte i Bryssel på tisdag.

Socialdemokratiska S&D:s toppman, tyske Martin Schulz, har samtidigt inte gett upp från sin sida.

– Jag tror att Juncker kommer att försöka bygga en majoritet, precis som jag kommer att försöka, sade Schulz på en presskonferens i Bryssel kring midnatt.

Över lag blev EU-valet ett tydligt bevis på att det fortfarande är långt kvar till en gemensam debatt och gemensamma frågor i de 28 medlemsstaterna. I flera östeuropeiska länder handlade valet mest om förhållandet till Ryssland. I väst låg stort fokus på ”välfärdsturism” och den fria rörligheten. Och i söder var ilskan stor över regeringarnas åtstramningar under den ekonomiska krisen. Även om Italien stack ut med oväntat starka siffror för premiärminister Matteo Renzi och hans Demokratiska partiet så gick regeringspartierna kraftigt tillbaka i såväl Portugal som Spanien och Grekland.

Vänsteralliansen Syrizas seger i Grekland blev dock endast några få procentenheter, vilket fick konservative premiärministern Antonis Samaras att känna tillförsikt.

– De som försökte göra det här valet till en folkomröstning fick fel, sade Samaras, enligt tidningen Ekathimerini.

För första gången i EU-valens 35-åriga historia tycktes samtidigt valdeltagandet öka — om än marginellt — till totalt 43,1 procent i år.

TT-Arbetet