Den nya villkoren var ett slag i ansiktet på oss lojala medarbetare, säger Edita Pancrudo. Foto: Stefan F Lindberg

Efter en konflikt som varade i över två år vann Edita Pancrudo och hennes arbetskamrater i det filippinska flygfacket Palea.

Det viktigaste är att vi får tillbaka våra fasta anställningar och att kollektivavtalet gäller igen, säger Edita Pancrudo.

Facket slog tillbaka Philippine Airlines (PAL) planer på att försämra anställningsvillkor och löner och införa kontraktsanställningar.

– Visst har det varit tufft men stödet vi har fått bland annat från den filippinska fackföreningsrörelsen, från stora delar av den katolska kyrkan och från internationella fackliga organisationer som ITF har gjort att vi har orkat hålla uppe moralen, säger Edita Pancrudo.

Hon hade varit anställd av PAL i 18 år när hon hösten 2011 fick beskedet att hon skulle sägas upp och i stället erbjudas en kontraktsanställning med lägre lön, längre arbetstid och försämrade anställningsvillkor.

– Planerna var som ett slag i ansiktet på oss lojala medarbetare. Själv hade jag alltid älskat mitt arbete med att förbereda specialmat till olika flygningar.

Enligt Edita Pancrudo var det självklart för facket att inte acceptera försämringarna.

– Själv ställde jag upp från första dagen. Jag hade visserligen alltid varit organiserad – men var tidigare inte speciellt fackligt aktiv. I dag sitter jag i styrelsen och är ansvarig för organisationsarbete.

Hon fanns hela tiden i första ledet av de strejkande i det tältläger som Palea byggde upp intill PAL:s terminal i Manila. Hon var också med och organiserade stora demonstrationer i protester mot bolagets planer.

Hur kunde du och arbetskamraterna överleva utan lön i över två år?

– Jag vet inte riktigt, säger Edita Pancrudo med ett leende. Men kämpar du för en rättvis sak går det ändå på något sätt – och för egen del var det inga större problem då jag är ensamstående. Värre var det för mina arbetsamrater som har familjer att försörja.

Några hundra Palea-medlemmar tvingades dock söka sig till andra jobb under konflikten.

Palea fick igenom de flesta av sina krav, men fick ge sig på några punkter.

– En förhandling handlar alltid om givande och tagande och vi lyckades tyvärr inte få igenom att våra medlemmar skulle få retroaktiv ersättning för den långa tid de gått utan lön, säger Edita Pancrudo.

Hon framhåller att striden var principiell och viktig för de fackliga rättigheterna i landet.

– I mycket handlade det om en strid för alla Filippinernas arbetare. Fler och fler arbetsgivare försöker i dag ersätta fasta anställningar med osäkra kontraktsanställningar.

Efter den uppmärksammade konflikten har anställda i flera andra filippinska flygbolag bett Palea om hjälp med att försöka bygga upp fackliga organisationer.

– Förhoppningsvis kan vi på sikt bygga upp ett nationellt fack för markpersonalen i alla landets flygbolag säger Edita Pancrudo.

Lennart Johnsson

Filippinerna

Var tredje är fattig

Filippinerna ligger i västra Stilla havet och består av cirka 7 000 öar. En tredjedel av de 96 miljoner invånarna lever fortfarande under fattigdomsgränsen.

Fackföreningar är tillåtna, men det är vanligt att fackligt aktiva trakasseras och begränsas i sin verksamhet.

Källa: National­encyklopedin