Tvångsarbete ligger bakom ett arenabygge i Minsk där ishockey-VM ska spelas. Staden har även ”rensats” på hemlösa, drogmissbrukare och kritiska journalister. Nu uppmanas Svenska spel att se över sitt sponsorkontrakt med ishockeyförbundet som kritiseras för att inte ta mänskliga rättigheterna på allvar.

Svenska ishockeyförbundet blundar för övergreppen i Vitryssland, hävdar Swedwatch och LO-TCO:s Biståndsnämnd. I dag, tisdag, publicerar de rapporten Mänskliga rättigheter på hal is där de hävdar att tvångsarbete förekommit på arenan där Tre kronor kommer att spela sina matcher.

– Vi blev tillsagda att vi var tvungna att städa upp efter byggarbetarna. Det handlar om smutsigt och otrevligt arbete. Samtidigt ersätts arbetet inte på något sätt.  Det är oklart varför universiteten tycker det är viktigare att studenter städar skräp på arenor än att studera, säger en student som var en av de minst 500 personer som kommenderades ut till Tjyzjouka arena där Tre kronor kommer att spela sitt gruppspel, i rapporten.

Att det skulle vara tvångsarbete förnekas dock av universitetet.

Michail Batura, rektor för Belarusian State University of Informatics and Radioelectronics, hävdar att studenterna jobbat frivilligt.

– Vi hjälper vårt land. Det är viktigt, för att tävlingen ska kunna hållas på en hög nivå, att allt är förberett och klart. Vi måste lära våra studenter att älska moderlandet, till exempel genom arbete. Och inget farligt kommer hända med en student om han jobbar lite på Tjyzjouka, säger han.

Utöver att kommendera tvångsarbete har myndigheterna gjort sitt yttersta för att tysta kritiken, hävdas det i rapporten där Natalja Radina, chefredaktör för den oppositionella Vitryska nyhetssajten Charter97, intervjuats.

Enligt henne har flera journalister och människorättsaktivister fängslats inför ishockey-VM i Minsk. Gatubilden har också putsats genom att hemlösa och drogmissbrukare körts bort från centrum.

Swedwatch och LO-TCO:s Biståndsnämnd kräver att Svenska ishockeyförbundet och Internationella ishockeyförbundet (IIHF) ska ställas hårdare krav på mänskliga rättigheter på de som arrangerar VM.

– De skulle tvinga arrangörerna att leva upp till de mänskliga rättigheterna. Och om de inte lever upp till sina åtagande blir det en diskussion vilket också kan bidra till en förändring, säger Kristina Henschen, chef för LO-TCO Biståndsnämnd.

Hon vill även att Internationella ishockeyförbundet (IIHF) antar en människorättspolicy vilket saknas i dag.

Kristina Henschen kritiserar huvudsponsorerna till Svenska ishockeyförbundet.

Svenska Spel, Scandic Hotels, Skoda i Sverige, Kyocera och Bauhaus stödjer, enligt rapporten, förbundet med en stor del av de totalt 33 miljoner kronor i sponsorpengar som förbundet får in årligen.

– Det är oacceptabelt att inte sponsorerna ser sin egen roll i det här. Flera har anslutit sig till FN:s Global compact och gått med på att ta ansvar för mänskliga rättigheter efterlevs.

– Särskilt Svenska spel borde vara mer medvetna om det. De ägs av staten och har direktiv som säger att de ska respektera mänskliga rättigheter. Jag tycker att Svenska spel ska överväga att lämna sin roll som sponsor av Svenska ishockeyförbundet, säger hon.

2009 röstade Svenska ishockeyförbundet för att VM skulle hållas i Vitryssland.

Deras ordförande, Christer Englund, säger att det inte fanns några alternativ då.

– Då fanns det många tecken på att Vitryssland höll på att öppna upp sig, men året efter smällde han igen dörrarna. Det går inte att göra saker ogjorda.

Kritiken mot att det saknas en policy får mänskliga rättigheter kommenterar han med att ”vi blandar inte idrott och politik”.

Är inte det väldigt naivt hållning gentemot ett land där presidenten ofta låter sig fotograferas på isen med en hockeyklubba i handen?

– Vi är inte duktiga på politik. Vårt fokus är att göra bra idrottsarrangemang, säger Christer Englund.

– För mig är varje stort arrangemang i någon mån en manifestation för landet och dess ledare.

Men här röstade ni förr att VM skulle arrangeras i ett land vars diktator är väldigt intresserad av ishockey?

– Ja, när vi tog ställning så gjorde vi det. Absolut.