Polisfacket vill ha elpistoler
Efter dödsskjutningen i morse, då en man dödades av polisen i Uppsala, tar Polisförbundet återigen upp frågan om poliser inte borde utrustas med elpistoler.
– Varje person som dör är ett misslyckande för rättssamhället, men det är också ett högt pris för den enskilde polisen att betala, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz i ett pressmeddelande.
Det var en 34-årig man som sköts ihjäl i Uppsala i morse. Han ska ha varit hotfull mot anhöriga, närmat sig polisen beväpnad med knivar och inte stannat trots att polisen sköt varningsskott.
Polisförbundet påpekar att antalet dödsskjutningar har gått från ungefär en om året till fyra under 2013 och tre hittills i år.
Martin Lundin vid Rikspolisstyrelsens polisavdelning säger dock till TT att han inte är säker på att en elpistol hade hjälpt den här gången. Elpistolen har ungefär samma användningsområde som pepparspray, förklarar han:
– De verkar på ett avstånd på högst tio meter och de har båda en verkningsgrad på 70–80 procent. Om polisen befinner sig i väldigt hotfulla situationer är tio meter väldigt kort.
Mot en knivbeväpnad person är det osäkert om det vore klokt att chansa på att elpistolen fungerar, argumenterar Martin Lundin.