Hon visar rätt väg till rättvisan
Den absoluta gränsen går vid bananer. Magdalena Streijffert skulle inte kunna förmå sig att skala och äta en banan som inte är Fairtrademärkt.
Eller Rättvisemärkt som det hette tidigare, innan organisationen valde F-ordet för att märka produkter som odlats och tillverkats med schysta villkor för alla inblandade.
– Men det kan hända att jag tar en kopp fulkaffe på stan – om det är långt till ett schyst fik, erkänner generalsekreteraren för Fairtrade Sverige.
Trots bara ett halvår på posten har Magdalena Streijffert många gånger fått förklara vad hon – och Fairtrade – gör. Och hur det går till.
– Jag brukar börja med att fråga om den som undrar har sett produkter med vårt märke på i butiken. Sen berättar jag om kraven för att få märket – och att det inte bara ska ge bättre villkor för några odlare utan på sikt faktiskt bidrar till att bekämpa fattigdomen i världen …
Och sedan brukar de flesta fråga om hon reser mycket.
– Då kan jag berätta att jag nyligen var i Ecuador, på rosodlingar och bananplantager. Och att jag fick se hur de anställda kunna skaffa sig bättre hus, att de slipper handla varje dag nu när de har kylskåp … och att barnen går i skolan.
På resor, genom besökare och – inte minst – modern teknik känner Magdalena Streijffert att hon har arbetskamrater runt om i världen.
– Det är fantastiskt att vara en del av en global rörelse. Att känna närhet med Celine och Antji som odlar kaffe i Dominikanska republiken. Eller José och John på rosplantagen i Ecuador.
Bakom sig har Magdalena Streijffert fyra år i riksdagen (S), och uppdraget i socialutskottet blev en grund för det jobb hon har i dag.
– Vi reste en del, och jag såg hur människor behandlades vidrigt på sina jobb. Jag träffade filippinska barnflickor som helt saknade rättigheter. Men tyvärr är politiken begränsad när det gäller att påverka, det blir mest stora ord.
Så när hon 2010 åkte ur riksdagen blev det en kommunikationsbyrå som jobbar med ideella organisationer. Och sedan förra året alltså högsta chef för Fairtrade i Sverige.
Är det ett yrke eller ett kall?
– Jag vet … det där är problematiskt! Jag har gjort en genusanalys och fattar att jag och andra kvinnor i biståndsvärlden borde kräva mycket mer i lön. Men det viktiga för mig är ju att jag älskar det jag gör …
Fakta
Om Magdalena Streijffert
36 år, generalsekreterare på Fairtrade i Stockholm.
År i yrket: Ett halvt.
Tjänar: 37 000 kronor i månaden.
Bäst med yrket: Att faktiskt göra skillnad.
Sämst: Att man jobbar för mycket när man älskar det man gör.
Stolt över i jobbet: Det där med att göra skillnad – att vara en liten del i att försäljningen av fairtrademärkt kaffe och bananer ökar.
Om jag inte vore chef på Fairtrade: Jag skulle inte gå tillbaka och bli politiker igen. Men jag har en dröm om att driva ett pensionat vid havet.
Favoritprodukt bland fairtrademärkt: Just nu de röda rosorna från Ecuador.
Om Generalsekreterarjobbet
Antal: En på Fairtrade, tvåsiffrigt antal inom biståndssektorn.
Framtidsprognos: Statisk.
Utbildning: Statsvetenskap är en vanlig grund i branschen, med inriktningen politisk kommunikation i Magdalena Streijfferts fall.
Fackförbund: Unionen.
Om Fairtrade
Fairtrade är en oberoende märkning av produkter – bananer, kaffe, kakao, skor, rosor med mera – som har odlats och tillverkats med schysta villkor för dem som gjort jobbet. Fairtrade International utvecklar kriterier och fungerar som stöd för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom. Kontrollerna utförs av ett oberoende internationellt certifieringsorgan. Fairtrade Sverige består av en förening och ett bolag.