AF: Anställda hoppas på lyft för arbetsmiljön
På måndag börjar Mikael Sjöberg som generaldirektör på Arbetsförmedlingen. Han kommer från Arbetsmiljöverket till en myndighet med stora arbetsmiljöproblem.
– Hans bakgrund skapar förväntningar. Vi hoppas att han ska ha fokus på arbetsmiljöfrågor, berättar fackförbundet ST:s ordförande på Arbetsförmedlingen, Helena Perlerot, arbetsförmedlare i Jönköping.
– Han kommer att få problem att brottas med, säger Stefan Landin, centralt huvudskyddsombud.
Sjuktalen sticker ut. Arbetsförmedlingen är den statliga myndighet som har högst. Och utvecklingen går åt fel håll – sjuktalen ökar.
Stress, brist på inflytande i jobbet, dåligt bemötande, dålig tillit till kollegor och chefer samt dålig ledning och styrning av Arbetsförmedlingen är problem som facket lyfter fram. Vid två tillfällen, senast i somras, har facket informerat arbetsmarknadsdepartementet om arbetsmiljön.
Samtidigt är departementet orsaken till många problem. Regeringen detaljstyr arbetsförmedlarnas jobb. Sven Wahtra, huvudskyddsombud i Göteborg, har jobbat på Arbetsförmedlingen i 20 år.
– Då var jobbet väldigt fritt. Nu är det superstyrt in i minsta detalj, anser han.
Många arbetsförmedlare känner sig bundna vid datorn. Aktivitetsrapporterna är en orsak – men det finns fler. Allt möjligt ska dokumenteras. Det tar tid från kontakter med arbetslösa och arbetsgivare och skapar stress.
– Vi mäter mycket som inte är relevant. Om vi får 300 eller 500 besök på kontoret är ointressant. Det enda intressanta är hur många vi får ut i utbildning eller arbete, tycker Sven Wahtra.
Många ändringar kräver politiska beslut av regeringen – men Mikael Sjöberg kan ändå uträtta en del som chef.
– Han kan förmedla en sann bild av Arbetsförmedlingen till regeringen och tala om vad som inte fungerar. På den punkten har det varit tveksamheter tidigare. Jag är inte säker på att sanningen har kommit fram till regeringen. Jag har förtroende för våra politiker. Om de bara får veta hur det står till kommer de att förändra, resonerar Sven Wahtra.
Det pågår ett generationsskifte på Arbetsförmedlingen. Under 2011 och 2012 nyanställdes drygt 2 700 personer. För första gången krävde förmedlingen minst tre års högskola för att söka jobb som arbetsförmedlare.
– Platsannonsen målade upp en bild som inte stämmer med verkligheten. Många nyanställda blev besvikna. De hade väntat sig något annat än att gå ner sig i administrationsträsket, berättar Sven Wahtra.
2 767 personer nyanställdes under 2011 och 2012. Av dem har 203 slutat. Normalt, tycker Arbetsförmedlingen, men Sven Wahtra är bekymrad:
– Risken är att vi får dåligt rykte. Då blir det till slut svårt att rekrytera. Det är inget problem i en lågkonjunktur, men om konjunkturen vänder kommer fler att söka sig till något annat.
Generationsväxlingen innebär att det gamla gardet, en brokig skara, ersätts av akademiker. Arbetsförmedlare med ett förflutet som rörmokare eller snickare går i pension och ersätts av socionomer och beteendevetare.
Facket har sina invändningar.
– Vi hävdar att personalgruppen ska spegla arbetsmarknaden. Risken finns att nyutbildade ekonomer och personalvetare använder Arbetsförmedlingen som en språngbräda mot jobben som de har utbildat sig för, säger Helene Perlerot.
Mikael Sjöberg själv avböjer att kommentera arbetsmiljön på Arbetsförmedlingen. Han hälsar genom presschefen Refik Sener att han vill börja det nya jobbet först.
Färre anställda, fler sjuka
• Arbetsförmedlingen hade 12 560 anställda vid årsskiftet – minus 666 på ett år. Orsaken är minskade anslag. Totalt ska 1 000 tjänster bort. Antalet anställda ska ner till 12 200 i år.
• Sjukfrånvaron ökade från 4,7 till 5,6 procent mellan 2012 och 2013. Kvinnorna hade 6,5 procents sjukfrånvaro och männen 3,8. Drygt halva sjuktalet berodde på långtidssjuka.