Familjen först på Polarbröd
Förståelse, välvilja och flexibilitet. Så enkelt är receptet för att bli Sveriges mest föräldravänliga arbetsplats, enligt Anna Olofsson, mamma och gruppchef på Polarbröd – arbetsplatsen som fått priset Guldnappen av Unionen. Men även här har tjänstemännen lättare att kombinera barn och jobb än arbetarna.
Hon trodde att magen skulle vara i vägen. Att som höggravid vikarie få ett fast chefsjobb kändes som en högoddsare.
– Det var otippat men kul att jag fick jobbet bara någon vecka innan jag skulle bli tvåbarnsmamma, säger Anna Olofsson på Polarbröd i Älvsbyn.
Anna Olofsson möter Arbetet i receptionen där glasstatyetten med guldnappen har en hedersplats. Hon började jobbet som gruppledare för kundservice för ett drygt år sedan med att vara föräldraledig på heltid. Sedan delade hon ledigheten med sin man Johan Olofsson, som jobbar treskift i produktionen på företaget.
– Det har fungerat både för jobbet, för mig och för vår familj. Det ses som självklart här att vara föräldraledig även om man är chef, säger hon.
Kanske är det extra viktigt just som chef. Polarbröds vd, Karin Bodin, har själv varit föräldraledig och vabbar när det behövs.
– Det ger ringar på vattnet och visar att det är okej, säger Anna Olofsson.
I kontorskorridoren står meddelanden som ”föräldraledig på fredag” och ”vab” vid arbetsrummen. Genom en öppen dörr hörs barnskratt.
– Titta pappa! Nu är den ännu längre.
Ella Aspgren, 9 år, håller upp en lång kedja av gem.
– Vad fint. Kan du mäta den?
Björn Hägg Aspgren, företagets försäljningschef, lägger upp sin linjal vid skrivbordskanten. Det var han som anställde Anna Olofsson.
– För mig är det självklart att den person som är bäst lämpad ska få jobbet. Gravid eller inte.
Ella bygger gemkedjor för att hon är förkyld, förklarar han, och tillägger att det ofta är barn med på kontoret.
– Jag tycker bara att det är positivt. Det är roligt med barn och det går utmärkt att jobba ändå.
Ella håller med. Hon stör bara pappa ibland. Och hon tycker att det är jätteroligt att vara på hans jobb.
– Jag får varm choklad. Och så är det kul att inte vara i skolan. Då behöver jag inte hålla på med matte och sånt, säger hon och visar det dinosauriezoo som hon byggt i en kartong under förmiddagen.
Lagen kräver att arbetsgivare ska underlätta för de anställda att förena arbete och föräldraskap, men det är långt ifrån alltid det sker. Anna Olofsson tycker att det är synd och säger att det inte är särskilt svårt att föräldraanpassa jobbet för tjänstemän. Det handlar främst om att visa förståelse.
– Visst är jobbet viktigt, men familjen är ändå viktigare. Det borde alla arbetsgivare förstå.
På Polarbröd är det inga problem om kontorsanställda behöver ändra sina arbetstider, eller jobba hemifrån ibland, för att få det att fungera. Som chef över sju medarbetare försöker Anna Olofsson också se till att någon alltid kan utföra de viktigaste uppgifterna vid frånvaro.
– Vi ska kunna varandras arbete så att det finns backup. Det är inte bara för att föräldraledighet och vab ska funka, utan också bra om någon blir sjuk.
För de anställda i själva bageriet, som ligger på andra sidan av receptionen och guldnappen, är det svårare med flexibiliteten och föräldraanpassningen. Där jobbar alla treskift.
– Det är tufft att kombinera skiftarbete och barn. Så är det bara. Men vi försöker göra vad vi kan för att underlätta, säger Lilian Nilsson.
Hon är platschef, men jobbade själv i produktionen när hennes barn var små. När skiften läggs om tar hon först hänsyn till föräldrarnas önskemål. De får också gärna byta skift med kollegor för att få tider som passar. –
– Vi har stor förståelse för att det måste fungera hemma om det ska fungera på jobbet. Man jobbar bättre om man inte oroar sig för barnen.
Att Polarbröd blivit en föräldravänlig arbetsplats beror inte på någon medveten satsning, utan på företagskulturen, enligt Lilian Nilsson.
– Det är ju ett familjeföretag, och då hamnar familjen mer i fokus, säger hon när hon visar runt i bageriet.
På de löpande banden forsar brödkakor fram. Antalet varierar, men just i dag bakas 3 800 brödkakor i minuten bara i Älvsbyn, ett av Polarbröds tre bagerier.
Doften av mjöl och nygräddat bröd får magen att kurra. I slamret från maskinerna i den så kallade trågen, där degen först blandas och kavlas innan kakorna stansas ut och gräddas, jobbar Linda Eriksson. Hon kontrollerar att rågkakorna är hela och fina innan de åker in i ugnen. Med en palett, en smal stekspade, lyfter hon snabbt undan de kakor som vikt sig eller gått sönder på bandet.
Linda Eriksson har tre barn och även hennes man jobbar i bageriet. Polarbröd är en stor arbetsgivare i Älvsbyn och många föräldrapar jobbar tillsammans på arbetsplatsen.
– Vi går skiften efter varandra och det fungerar bra för oss som har barn, men det kan kännas rätt tröstlöst att vi nästan inte hinner se varandra eftersom vi aldrig har samma tider, säger hon.
Linda har, liksom många andra föräldrar, gått ner i arbetstid för att kunna passa dagistiderna. Hon börjar senare på morgonen, och hon eller hennes man slutar tidigare ibland för att barnen inte ska bli ensamma vid skiftbytet.
– Jobbet är förstående när det gäller sånt. De gör vad de kan. Det jag kan önska mig är en annan skiftgång så att man har lediga veckor ibland.
För Ola Andersson, som jobbar som maskinoperatör, är det lite lättare. Hans fru jobbar på kontoret och sköter därför oftast hämtningen och lämningen på dagis.
– Hon vabbar faktiskt i dag. Det är lättare för henne. När hon är borta är det ingen som ersätter henne. För mig måste det in en ersättare, så det är lite skillnad, säger han.
I andra änden av tillverkningen paketerar Anders Hansson polarkakorna i påsar och kartonger. Han har en tvåårig dotter hemma, men har inte behövt gå ner i arbetstid eftersom barnets mamma är arbetslös. När hon sommarjobbade i bageriet fick de dock anpassade tider utan problem. Men livet som pappa har ändå påverkat jobbet. Numera är inte nattskiften favoriten, utan förmiddagsskiften.
– Då får jag mer tid hemma, och det är det viktiga nu.
Att livet ändras när man får barn borde vara en självklarhet på alla arbetsplatser, konstaterar Anna Olofsson när hon lämnat Polarbröds blågula hus och är på väg hem till villan i andra änden av Älvsbyn. I dag slipper hon hämta på dagis. Maken Johan är föräldraledig för att skola in Lilly, 15 månader, på dagis – och när Anna kommer in i köket möts hon av dotterns utsträckta armar. Hon vill upp i famnen. Levi, 4 år, ropar glatt ”hej” men stannar under matbordet där han gömt sig utklädd till Hulken.
Det vara Anna Olofsson som nominerade Polarbröd till Guldnappen och hon är både glad och stolt över priset. När hon nyligen sökte en ny medarbetare till sitt team fick hon många fler ansökningar än vanligt. Ryktet om den familjevänliga arbetsplatsen hade spritt sig.
– Det är givetvis bra för företaget att vi fått priset, men egentligen borde det inte behövas något sådant här pris. Det ska vara en självklarhet och rättighet på alla arbetsplatser att man är schyst mot föräldrar. Det tjänar alla på.
Tio tips till chefen för en föräldravänlig arbetsplats
1. Kartlägg vilka problem det finns för föräldrar på just din arbetsplats och arbeta för att åtgärda dem.
2. Ta ett policybeslut om att föräldraledighet är meriterande.
3. Informera föräldralediga om vad som händer på jobbet. Skicka mötesprotokoll och bjud med dem på resor och konferenser. Diskutera behovet av kompetensutveckling när de kommer tillbaka till jobbet.
4. Inför flexibel eller individuell arbetstid om det är möjligt. Låt småbarnsföräldrar vara delaktiga i schemaläggning och ge dem förtur att välja skift.
5. Minska övertiden. Se det inte som meriterande att ställa upp och jobba över på kvällar och helger, varken uttalat eller underförstått.
6. Inför delat chefskap så att även chefer kan vara föräldralediga och anpassa sina arbetstider.
7. Lägg möten mitt på dagen så att de inte krockar med hämtningar och lämningar på dagis.
8. Se till så att föräldralediga inte missgynnas lönemässigt och så att de är med i den årliga lönerevisionen. Bjud in till lönesamtal om ni har sådana på arbetsplatsen.
9. Se också till så att föräldrar inte missgynnas när det gäller kompetens-utveckling och karriärmöjligheter.
10. Lyssna på föräldrarnas önskemål och ha en positiv attityd.
Guldnappen
Tjänstemannafacket Unionens pris Guldnappen instiftades 2003 för att belöna föräldravänliga företag. Priset kom till eftersom facket ansåg att det fortfarande är vanligt att föräldrar missgynnas i arbetslivet trots att det är förbjudet. Alla Unionens medlemmar kan nominera sina arbetsplatser, men ett grundkrav för att få priset är att företaget har en skriftlig jämställdhetsplan och kollektivavtal.