EU-tåget: Följ med genom Europa!
Vart är vi på väg?
Det vet jag inte. Det enda jag vet är att vi snart är på spåret.
På söndag inleder fotopraktikanten Nora Lorek och jag Arbetets valsatsning med att tågluffa.
Vi börjar i Thessaloniki och reser mellan Grekland och Tyskland. Från det EU-land där krisen är som mörkast till det land där det ser som ljusast ut.
Vi ska småprata, intervjua, fota, filma men framför allt lyssna på de människor vi möter.
Vi vill veta hur de tänker om EU, om krisen och hur de lever sina liv.
På Arbetets nya blogg EU-tåget kan du läsa, se bilder och filmer på dem vi mött. Bloggen EU-tåget kan du bland annat hitta genom vår hemsida.
Tyvärr måste jag redan nu säga att risken att vi ska misslyckas är stor. I alla fall om vi måste hålla oss på spåret hela vägen. Sedan 2011 har Grekland nämligen ställt in all internationell tågtrafik med hänvisning till den ekonomiska krisen.
Men kanske kan vi hitta ett mjölktåg som tar oss till bulgariska gränsen och därefter vidare?
Vi siktar ju på att besöka huvudstaden Sofia. I Bulgarien ökar spänningarna och rasistattacker sker på öppen gata. För tre veckor sedan attackerade högerextremister en moské i staden Plovdiv.
Sen vill vi vidare. Helst till Serbien, men det kan bli svårt att hinna med. För Ungern är viktigt också. Vart är demokratin på väg i ett EU-land där nationalismen växer och som stiftar lagar för att vingklippa medier och urholkar oberoendet hos domstolar och riksbanken?
Sen går färden mot Tyskland. Landet som dirigerar villkoren för nödlånen till bland annat Grekland. Tyskland är också landet med EU:s lägsta ungdomsarbetslöshet och en urstark ekonomi, samtidigt som de sociala klyftorna blivit allt större.
Vilka är vi som reser då?
På bloggen skriver vi att vår fotopraktikant Nora Lorek är 21 år och att hon inte äter djur, och att hon gillar att plåta konserter, äldre damer och demonstrationer. Själv är jag den 44-åriga reportern från Uppsala som drömde om att bli byråkrat och pluggade samhällsvetenskap men insåg att det inte var min grej. Det blev journalistik i stället.
Det vore kul om ni kunde hjälpa oss på vår resa. Känner ni någon i de länderna vi ska till, eller har ni bara ett tips om något ni tycker är intressant – hör av er via mejl, twitter eller eutaget på instagram. Vi blir glada för alla inspel.
Nu rullar EU-tåget ut på spåret.