EU vill införa strängare regler för utstationerade företag. Syftet är att komma bort från fusk. Facken gläds åt förändringen medan arbetsgivarna inte är fullt lika glada.

– Det här är ett fall framåt. Det kommer att minska företagens möjligheter att utnyttja svaga människor, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Det är ett genomförandedirektiv för utstationeringsdirektivet och det handlar om att se till att utstationering fungerar bättre och komma bort från fusk med de regler som finns. Utstationering innebär att ett företag med sina anställda tillfälligt är verksamt i ett annat land.

I slutet på förra veckan nådde EU:s ministerråd och Europaparlamentet en överenskommelse. Den innehåller bland annat en form av huvudentreprenörsansvar i byggbranschen, kontroller av de utstationerade företagen och av förhållandena för de anställda. Dessutom öppnar överenskommelsen för att medlemsländerna själva ska kunna införa andra och hårdare kontroller.

– Jag är glad att EU ser samma sak som Byggnads att det behövs särskilda insatser inom byggbranschen i form av huvudentreprenörsansvar. Behovet av ordning och reda på arbetsmarknaden finns såväl i Europa som i Sverige, Säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i ett pressmeddelande.

Han hoppas att arbetsgivarna i Sveriges Byggindustrier ställer upp för att skapa en avtalsreglering i byggbranschen med huvudentreprenörsansvar.

Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier, är dock inte lika entusiastisk över överenskommelsen i EU. Han pekar på att det handlar om en överenskommelse som gäller för utstationerade.

– Det finns en bra lösning i regeringens lagförslag om närvaroliggare och oannonserade platsbesök. Det ger Skatteverket möjlighet att kontrollera alla företag i byggbranschen, säger han.

Ett sådant lagförslag är just nu ute på remiss. Tanken i förslaget är att det ska finnas aktuella närvarolistor på ett bygge och att Skatteverket ska kunna göra oanmälda kontroller och att Skatteverket ska kunna ta ut avgifter av företag som inte sköter sig.

Arbetet har sökt men ännu inte fått någon kommentar från Svenskt Näringsliv.

Bakgrund

Facken brukar prata om tre problem när det gäller utstationering, som innebär att ett företag och dess anställda är tillfälligt verksamt i ett annat land.

Det första är att facken inte har möjlighet att vidta stridsåtgärder mot utstationerade företag och det är ett resultat av Laval-domen. Det andra handlar om att ett utstationerat företag kan utnyttja sitt ”hemlands” lägre löner och skatter.

Och det tredje, som den här överenskommelsen, rör om missbruk och fusk med de regler som finns om utstationering. Det nya är:

• Huvudentreprenörsansvar införs i ett led i byggbranschen. Men ett medlemsland kan slippa införa detta om man infört andra effektiva åtgärder. Huvudentreprenörsansvaret betyder att en anställd som inte få lön kan vända sig till det företag som anlitat hans arbetsgivare för att få ut sin lön. Det är upp till medlemsländerna att bestämma om huvudentreprenörsansvaret ska gälla i alla led och om det ska gälla i andra branscher än byggbranschen.

• I överenskommelsen finns en beskrivning av vad ett utstationerat företag är. Syftet är att komma bort från fusk från ”brevlådeföretag” som egentligen inte är utstationerade.

• Medlemsstaterna ska kunna kontrollera att de anställda verkligen är utstationerade – det vill säga att de anställda bara tillfälligt jobbar i ett annat land. Dessutom ska det vara möjligt att kontrollera om arbetare verkligen är egenföretagare.

• Vissa kontroller av förhållandena ska kunna göras på ett utstationerat företag. Varje medlemsland kan sedan besluta om mer omfattande kontroller.

• Det kommer bli möjligt att kräva att företrädare för ett utstationerat företag ska kunna teckna kollektivavtal

Nu är EU:s olika delar överens. Det senaste var att EU:s ministerråd och Europaparlamentet enades om ett direktiv för genomförande av utstationeringsdirektiv. Nästa steg är det formella beslutet. Därefter ska EU:s medlemsländer genomföra förändringen senast våren 2016.

Källa: LO, TCO Och Europaparlamentet.