Från facklig till chef
Arbetets serie Sidbyte – om att gå från fackligt aktiv till att bli chef har väckt uppmärksamhet.
Läs alla delar här:
Jim Larsson: Chefen som kom in från facket
Jim Larsson var fackligt aktiv i 30 år. I dag är han chef sedan fyra år tillbaka. Hur fungerar det? undrar Arbetet.
Så kan en fackligt aktiv nå chefsposter
Att vara fackligt aktiv innebär ett stort engagemang, visioner och en strävan att förbättra. Att vara chef innebär – samma sak? Det fackliga engagemanget kan vara en merit för chefsjobb. Men också ses som negativt. Arbetet listar sex faktorer som gör den fackligt aktiva aktuell för chefspositioner.
Harry Rantakyrö: Inte lätt att möta egna krav
Harry Rantakyrö är den stridbara fackkämpen och gruvarbetaren som bytte sida och blev arbetsgivarrepresentant. Inget märkvärdigt med det, tycker han, men tillägger:
– Ränderna går aldrig ur.
Debatt: Nu går skam på torra land
Det är ett problem när fackligt aktiva blir chefer, skriver Frances Tuuloskorpi som svar på Arbetets artiklar och ger några varningar till den som vill byta sida vid förhandlingsbordet.
Jennifer Hillblom: ”Svek mot fackliga löftet”
När fackliga går över till andra sidan tappar jag förtroendet för facket, säger poeten och kallskänkan Jenny Wrangborg. Fritidsledaren Jennifer Hillblom har ett förslag: Fackliga som får förtroendeuppdrag ska skriva under ett avtal där de lovar att inte bli chefer.
Tobias Baudin: ”Facket vill också företagets väl”
Generellt finns det ingen motsättning mellan att gå från ett fackligt förtroendeuppdrag till en chefspost, säger Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande.