Foto: Per Knutsson

Foto: Per Knutsson

Camilla Sjöström, 27, utanför ett av husen i kvarteret Hjärtaskogen i Vivalla. Under praktiken jobbar hon med mark och anläggning. Hon vill utbilda sig till byggnadsarbetare.

 

Skanska har fått uppdraget att renovera miljonprogrammets hus i stadsdelen Vivalla i Örebro. På ett villkor: Renoveringen ska ge mellan 50 och 80 arbetslösa Vivallabor chansen att få in en fot på arbetsmarknaden.

Camilla Sjöström, 27, och Subeyr Yassin, 24, praktiserar på bygget. Hon vill börja på gymnasiets byggprogram. Han gick ut från KTH som byggingenjör förra året. Hans praktikperiod är tre månader.

Subeyr Yassin Foto: Per Knutsson

– Det är gott nog. Jag kanske inte får jobb, men jag tar med mig erfarenheter härifrån, resonerar han.

Camilla Sjöström blev arbetslös 2011. Hon har suttit i kassan i butik och prövat på att jobba som snickare på Örebro praktikcentrum. I höst tänker hon läsa upp sitt betyg i engelska så att hon kan söka in på gymnasiets byggprogram.

Nu praktiserar hon i markgruppen. Hon är enda tjejen bland byggnads­arbetarna.

– Jag känner mig verkligen välkommen. Det är jättelätt att komma in här. Arbetskamraterna är hur trevliga som helst, berättar hon.

Hon jobbar nära sin handledare Magnus Ljungstedt.

– Här ska alla, även underentreprenörerna, ta in minst en praktikant. Det är bra. Så borde det vara i alla kommunala och statliga upphandlingar, tycker han.

Ett halvår efter byggstarten har 15 arbetslösa fått praktik i tre eller sex månader. Ytterligare två har fått jobb. Skanska har fyra år på sig att ta emot mellan 50 och 80 arbetslösa.

– Det är absolut inga problem att klara det. Vi tror på arbetssättet. Ju mer vi jobbar med det, desto större möjligheter ser vi, säger Magnus Ryström, projektchef på Skanska.

Kostnaden för jobbsatsningen ska inte hamna på hyran. Det räcker med den hyreshöjning som följer av renoveringen.

Praktikanterna får ingen lön, utan Arbetsförmedlingen ser till att de får någon sorts ersättning i högst tre månader om de är 25 år, i högst ett halvår om de äldre. Skanska och underentreprenörerna står för handledning. Om någon vill gå vidare kan kommunen hjälpa till utbildning och Skanska med lärlingsplatser.

Bara arbetslösa Vivallabor får söka. Drygt 200 har skrivit upp sig på listor.

Helena Hasslert Foto: Per Knutsson

– De vill ha jobb. Det finns mycket energi i Vivalla och ett rikt föreningsliv. Jag blir stoppad på gatan av folk som vill ha en lokal till sin förening, berättar Helena Hasslert, Örebro­bostäders projektkoordinator.

– Det finns många entreprenörer i Vivalla som går omkring med en massa idéer – som att starta ett gym, ett gatukök eller en syateljé. Allt möjligt. Brist på finansiering stoppar dem, säger Subeyr Yassin.

Han är uppvuxen i Vivalla och vet att den gängse bilden av stadsdelen är arbetslöshet, kriminalitet och elände. Själv har han en annan bild.

– Det här är ett underbart område att växa upp i. Det finns hur många fotbollsplaner som helst. När jag var liten tog jag med mig bollen och gick runt och knackade på tills det var tillräckligt många som ville vara med, berättar han.

Inkomster och jobb i Vivalla

• Vivalla byggdes 1967–1970. Där bor nästan 7 000 människor i 2 400 lägenheter. Drygt hälften är födda utomlands. Om man räknar in barnen har tre av fyra utländsk bak­grund. Halva befolkningen är under 25 år.

• Medelfamiljens disponibla årsinkomst är 197 000 kronor i Vivalla, jämfört med 320 000 kronor i hela Örebro kommun.

• Förvärvsfrekvensen är knappt 38 procent i Vivalla (2011), hälften av genom­snittet i Örebro kommun. Det betyder att hälften så många har ett jobb i Vivalla som i kommunen i övrigt.

• Arbetslösheten i Vivalla är 25,5 procent (oktober 2013) jämfört med 7,7 procent i hela Örebro.