61 000 fler jobb 2014
Bara två LO-yrken finns med på Arbetsförmedlingens lista över bristyrken där arbetsgivarna slåss om arbetskraft – byggnadsplåtslagare och lastbilsmekaniker.
Åtta av elva överskottsyrken, där arbetslösa slåss om jobben, är LO-yrken – matroser, barnskötare, vårdbiträden, handelsanställda, vaktmästare, lagerarbetare, fordonsmontörer och städare.
Trots dålig tillväxt skapades nya jobb 2013. I år väntas efterfrågan på arbetskraft öka. Arbetsförmedlingen räknar med 61 000 fler sysselsatta i åldrarna mellan 16 och 64 år.
Men arbetsmarknaden är tudelad på två sätt:
• Det är gott om jobb för högutbildade och ont om jobb för lågutbildade. Allra svårast är det för dem som inte har gått ut gymnasiet.
• Storstäder och universitetsorter växer. Det är gott om jobb och gott om arbetskraft. I övriga Sverige minskar befolkningen i arbetsför ålder.
Bristen på arbetskraft blir ändå mindre än Arbetsförmedlingen räknade med tidigare. Orsaken är att invandringen är större än vad Arbetsförmedlingen räknade med. Var tredje läkare i Sverige är till exempel född utomlands.
Jobben ökar i hela Sverige i år. Ökningen blir störst i Stockholm, Göteborg och Malmö. Ökningen blir lägst i industritunga län som Västernorrland, Gävleborg, Sörmland och Västmanland.
Det blir fler jobb inom bygg- och anläggning nästa år. Arbetsmarknaden är god glasmästare, VVS-montörer, takmontörer, betongarbetare, kranförare, golvläggare och målare och någorlunda hyfsad för träarbetare och snickare. Bristen på utbildade byggnadsarbetare väntas bestå under de närmaste fem eller tio åren.
Det är hushållen som ska öppna plånboken och sätta fart på den ekonomiska tillväxten. Det betyder fler jobb i detaljhandel och fackhandeln, men ännu fler som slåss om jobben. Konkurrensen är stenhård. Arbetsförmedlingen tror inte på någon förändring inom de närmaste tio åren.
Det blir också fler jobb inom hotell- och restaurang i år. Det finns gott om jobb för bagare, konditorer och kockar, framför allt för dem med ”god renommé eller specialistkunskap”. Arbetsmarknaden är hyfsad för servitörer och bartendrar. Däremot är det tufft för köks- och restaurangbiträden, baristor och cafébiträden.
Arbetsmarknaden för undersköterskor har blivit bättre. Inom fem år eller så blir undersköterska ett bristyrke. Orsaken är fler äldre, stora pensionsavgångar och få elever på gymnasiets omvårdnadsprogram.
Arbetsmarknaden för barnskötare är fortsatt tuff. Den enda ljuspunkten är att överskottet på barnskötare har minskat. Även personliga assistenter, vårdbiträden och barnskötare har det tufft. Arbetsförmedlingen tror inte på någon ljusning inom tio år.
Överskottet minskar även när det gäller operatörer och framför allt montörer inom industrin. Antalet industrijobb kommer att minska i år men inte lika mycket som 2013. Samtidigt minskar antalet arbetare samtidigt som ingenjörer och tekniker blir fler. Svetsare och CNC-operatörer har en hyfsad arbetsmarknad på tio års sikt, men jobb med lägre utbildningskrav minskar.