”Det är som att lägga pussel”
Det är väl inte riktigt drömjobbet, men han får i alla fall jobba med trä. Efter 23 år på tryckeriet tänkte Christian Lindqvist att han skulle bli snickare – och nu pressar han ihop takstolar åtta timmar om dagen.
– Jag lyckades få praktikplats på ett snickeri när tryckeriet gick i konkurs, och blev kvar i två och ett halvt år. Men sedan kom det en dålig vinter och jag fick sluta innan jag var färdig snickare.
Christian Lindqvist hamnade på en truck och körde pappersrullar om nätterna under ett halvår. Han trivdes inte med nattjobbet och sökte sig till brädgården i Fjärås, som också har egen tillverkning av hus. Där blev takstolar hans nisch.
– Det är som att lägga pussel, säger han.
Så här går det till: En kund snackar ihop sig med en av firmans ritare om hur friggeboden eller stugan ska se ut. En kille sågar upp allt material utifrån den ritning som blir resultatet. Sedan ska takstolsvirket sättas samman, som ett moment bland flera. Christian Lindqvist och Mikael Andersson är specialiserade på just detta. De pressar in stora plåtar vid skarvarna så att träet håller ihop i en konstruktion som sedan kan monteras direkt på bygget.
– Mikael har hållit på med det här i 15 år och är min läromästare.
De flesta kollegorna jobbar ute på gården, men de två pressar ihop sina takstolar inne i en stor hall.
– Det är skönt att vara båda två på samma bygge, vi lyfter ju mycket och tungt. Ibland slänger vi iväg några ord till varandra, och då kanske vi stannar upp ett par minuter och pratar innan vi sätter i gång igen. Men man vill ju jobba på och bli klar med orderlistan.
Just den här dagen finns det ett större jobb på listan, beräknad takstolstid är sju timmar. Andra gånger kan det handla om många småprojekt.
– Jag trivs bra här, även om jobbet kan bli lite monotont ibland. Det finns ju lite av varje att göra här på brädgården så jag kanske kan växla lite framöver … men det är ju chefen som bestämmer.
Fakta
OM CHRISTIAN LINDQVIST
44 år, takstolspressare på XL-Bygg Onsalavillan i Fjärås utanför Kungsbacka.
Tid i yrket: Sedan den 17 juni i somras.
Tjänar: Runt 25 000 kronor.
Bäst med yrket: De goa gubbarna.
Sämst: Mycket tunga lyft.
Om jag inte vore takstolspressare: Då hade jag väl tvingats fortsätta köra truck på nätterna.
Yrkeshemlighet: Det har jag inte kommit på någon än.
Senaste hemmasnickrandet: Altanbygget i somras, vid villan hemma i Onsala. Jag är helnöjd.
OM TAKSTOLSPRESSARE
Antal: 200 till 300 personer är anställda inom trävaruhandeln, men arbetar med produktion (inte bara takstolspressande).
Lön: 23 300 i genomsnitt förra året.
Framtidsprognos: Stabil, antalet kommer knappast att öka.
Utbildning: Trätekniskt gymnasieprogram är en bra grund. Utbildning på arbetsplatsen.
Fackförbund: GS.
Källa: GS