Det sägs att kineserna var först.

För 2 200 år sedan byggdes den kinesiska muren och för att få murstenarna att passa ihop infördes en längdstandard. Sedan dess har den bara fortsatt. Standardiseringen.

Under industrialiseringen blev samhället mer komplext och till slut var det något ljushuvud som kom på att det inte funkar att ha fjorton ­spårbredder för järnvägen i London eller att på måfå utveckla tryckkärl till ångmaskiner som riskerar att explodera.

I dag finns det standarder för nästan allt vi ­kommer i kontakt med: datafiler, elektriska ­apparater, sockerbitar och snart även tjänster.

Det där senaste är en ny utveckling.

Tidigare har EU tagit fram manualer för hur maskiner och saker ska hanteras. I januari kom dock en EU-förordning som även ska reglera standarder för tjänster. Till exempel dem som jobbar på begravningsbyråer eller bevakar hamnar eller flygplatser. Tanken är att i stort sett alla tjänster ska standardiseras. På så vis ska konkurrensen inom tjänstesektorn öka mellan länderna och priserna ska bli lägre, företagen effektivare och halleluja!

Från fackligt håll finns dock en oro att standardiseringen kan komma att övertrumfa kollektivavtalen. När en standardisering infördes för flygplatskontroller i år angavs även vilket beteende som skulle leda till att väktare avskedades. Ajabaja, sa både Transport och Almega och hävdade att det stred mot las. Därmed fick de ett undantag från EU-standarden.

Men nu håller standarder på att utvecklas för allt fler tjänster, och frågan är hur det rimmar med det svenska systemet där förhandlingar mellan parterna väger tungt och de statliga regleringarna är få.

Ingen vet egentligen var detta slutar eller vilken betydelse det kan få. Arbetet pågår.

Länder som inte vill ansluta sig till tjänstestandardiseringen ska inte behöva göra det. Samtidigt kan regelverket komma in bakvägen. Det kan ske om myndigheter, som exempelvis Arbetsmiljöverket, hänvisar till EU-standarder som påverkar arbetsförhållanden som parterna redan har förhandlat om. I sådana fall finns risken att kollektivavtalen underordnas.

Man kan säga att facken varnar för att standarden med kollektivavtal riskerar att underordnas en EU-standard för tjänster. Erik Larsson