Restaurang Storseglet AB i Göteborg hade 220 anställda 2011, men betalade bara in pensionspremier för 17 av dem.

Ett detektivarbete av Hotell- och restaurangfacket gjorde att historien rullades upp. Facket jämförde siffrorna i Storseglets årsredovisning med hur mycket bolaget hade betalat in till Fora för avtalspensioner.

Fallet fick andra LO-förbund att göra samma koll.

– Flera förbund har stött på arbetsgivare som så här, berättar Annett Olofsson, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

Hotell- och restaurangfacket stämde Storseglet inför Arbetsdomstolen och begärde 500 000 kronor i skadestånd. I dag kom domstolens beslut. Fallet tas inte upp.

I stället öppnar Arbetsdomstolen för att facket kan gå till en särskild skiljenämnd och kräva skadestånd för brott mot kollektivavtalet – något som hittills aldrig har skett.

– Frågan diskuteras mellan förbunden och så vitt jag förstår är de inne på att ta en tvist till skiljenämnden. Det går att pröva saken om förbunden bestämmer sig för att göra det, vilket jag hoppas att de gör, säger Annett Olofsson.

Däremot blir det inte Storseglets obetalda premier som hamnar i skiljenämnden. Preskriptionstiden har gått ut. I efterhand har bolaget betalat in pensionspremierna retroaktivt. Det betyder ändå inte att allt är frid och fröjd.

Hotell- och restaurangfacket misstänker att det finns före detta anställda på bolaget som helt enkelt har blivit blåsta på pengar till sina avtalspensioner.

Det finns visserligen en garanti. Den innebär att alla som omfattas av försäkringar enligt kollektivavtal ska få ut förmåner från försäkringarna – även om deras arbetsgivare inte har skött betalningarna till Fora.

Men pensionspremierna är öronmärkta för varje enskild individ. När pengarna har flutit in ska de anställda få välja hur deras pengar ska placeras. Det innebär att de som inte har fått pensionspengar insatta på sitt konto antagligen har missat avkastning. Till slut blir följden lägre pension.

Det var mellan 2005 och 2011 som Storseglet bara betalade in pensionspremier till en liten del av sina anställda. Bolaget försvarar sig med att Storseglet växte snabbt och installerade ett nytt lönesystem.

Det var på hösten 2011 som Hotell- och restaurangfacket synade bluffen. När den avslöjades skrev förbundet till alla sina medlemmar som hade arbetat på Storseglet från 2003 och framåt. De fick veta exakt hur de ska gå till väga för att se till att Fora får rätt uppgift om deras inkomster.