Augustpriset delas ut ikväll måndag den 25. Här är en presentation av en av de nominerade, kulturredaktionens favorit till det skönlitterära priset jämte Athena Farrokzhad.

Sven Olov Karlsson, Augustprisnominerad denna höst, står med båda stövlarna stadigt i ett stycke glesbygdsjord. Romanen Italienaren utgår från faderns död och Amerikahuset från mordet på en kompis storebror. Porslinsfasaderna, som gör honom aktuell för det ansedda priset, för tankarna till Lars Gustafsson, Kjell Johansson och ”Piraten”, inte minst för de oslagbara berättelserna i berättelsen, skrönorna i skrönan, som delarna i en rysk docka.

Vid ett av alla tillfällen jag har träffat denne författare, det var i hans universum, västmanländska Nyhyttan, för några år sedan, visade det sig att det nog är mer orden än jorden han finner inspiration i. Den lyssnande författaren hade noterat att den som säger ”Kör nu försiktigt” i Nyhyttan inte får något svar enligt etikettboken, utan ett korthugget: ”Jag provar”.

Jag frågade hur otrohetsaffären i Amerikahuset kunde pågå så länge – är det möjligt i en by där alla håller koll på varandra? Han sa något om att alla i byn visste att de båda kontrahenterna kände varandra väl. Nå, skulle det räcka som förklaring till ett ständigt pågående normbrott? Sven Olov Karlsson framhärdade med repliken:

– Huvudpersonerna måste ha lite tur också för att berättelsen ska kunna drivas framåt.

Yes! Så tänker en författare som allt oftare kallas magisk realist.

Sedan bad han mig köra försiktigt.

Jan-Ewert Strömbäck