DO granskar lönerna i landstingen
Lönegapet är störst i landstingen, vilket kan bero på att kvinnodominerade yrken värderas lägre än mansdominerade.
Landstingen har de största löneskillnaderna mellan kvinnor och män. En kvinna tjänar i snitt 75 procent av det en man tjänar. Och det beror inte bara på att fler kvinnor är undersköterskor.
– Löneskillnader kan många gånger bero på att traditionellt kvinnodominerade yrken värderas lägre än yrken som domineras av män, säger Peter Tai Christensen som är chef på DO:s granskningsenhet i ett pressmeddelande.
Myndigheten ska nu granska såväl landstingen som landstingsägda bolags arbete med jämställda löner. Det innebär en granskning av närmare 200 000 anställda, som till exempel undersköterskor och sjuksköterskor, sjukgymnaster och läkare.
DO hänvisar till studier som visar på att löneskillnaderna är som störst mellan kvinnor och män i kvalificerade yrken och att det inte har skett några förändringar de senaste trettio åren.
– Det finns en illusion om att lönegapet mellan kvinnor och män minskar på alla områden. Genom granskningen hoppas vi kunna sätta fokus på löneskillnader som fortfarande råder inom högkvalificerade yrken som exempelvis läkaryrket.
Enligt Medlingsinstitutet ligger löneskillnaderna mellan kvinnor och män på 4,6 procent inom landsting, när man skalat av yrke, ålder, utbildning och del- eller heltidsarbete.
– Det är viktigt att påpeka att bara för att det går att statistiskt förklara löneskillnader, så innebär inte det automatiskt att de alltid är sakliga och oberoende av kön. Exempelvis så har graden av deltidsarbete ett samband med kön, säger Peter Thai Christensen.