Foto: Janerik Henriksson

Björn Vigström byter om. När larmet går har brandmännen 90 sekunder på sig. Då ska de ha fått på sig kläderna och sitta i bilen.

 

När Björn Vigström gjorde lumpen hamnade han på brandstationen i Borlänge. Där fick han upp ögonen för yrket. Nu är han brandman sedan 13 år

– Det har jag aldrig ångrat. Om vardagen blir slentrian kan jag hitta nya saker att engagera mig i. Vi har stor frihet att förändra vår arbetsplats. Man kan alltid hitta nya områden att utvecklas inom.

Han har sett världen genom jobbet. För ett par månader sedan kom han hem efter tre år i Frankrike. Han var brandman vid Cern-laboratoriet när Higgspartikeln upptäcktes. Det var förra årets Big Bang i forskarvärlden och resulterade i årets Nobelpris i fysik.

Tidigare gjorde han ett halvår i olika omgångar som brandman på kryssningsfartyg med Hongkong som bas. Och så var han tre veckor i Pakistan för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Sådant trodde jag aldrig att jag skulle få möjlighet att göra när jag började i brandkåren.

Björn Vigström jobbar i Södertörns räddningstjänst. Tio kommuner runt Stockholm ingår. Hans arbetsplats är brandstationen i Tumba. I närområdet finns stora vägar, järnvägar, tunnelbana, tätorter, landsbygd, sjöar och vattendrag.

– Vi åker på mellan 1 300 och 1 500 larm per år. Jobbet är inte så dramatiskt som folk tror. Samtidigt är larmen en krydda i tillvaron. Man kan ställas på prov när som helst.

Jodå, brandmän spelar innebandy mellan larmen – men det är inte det enda de gör. Ett dagspass börjar med fysisk träning. Sedan följer en övning. Fyra skiftlag turas om att ansvara för övningarna. På eftermiddagarna kan det bli kontorsjobb i form av att förbereda övningar, planera eller skriva protokoll efter brandtillsyn.

– Det blir mer tid framför datorn nu än när jag började. Då jobbade vi mycket med underhåll av utrustningen.

Det är alltid något projekt på gång. Björn Vigström är med i en grupp som ska öka mångfalden. Brandstationen ligger i mångkulturella Botkyrka, men det syns inte i personalgruppen. Och kvinnorna är en liten minoritet.

– Vi ska spegla samhället. Vi försöker få människor med annan etnisk bakgrund att söka sig till oss. Varje år kör vi prova på-dagar för kvinnor. Vi försöker visa att det här är en arbetsplats som är öppen för alla.

klicka på tidslinjen för att se den i större format.

Fakta

Om Björn Vigström

34 år, brandman i Södertörns räddningstjänst.

År i yrket: 13.

Familj: Fru och två döttrar. Den äldsta är 3,5 år gammal. Den yngsta föddes på BB i Genève under tiden på Cern-laboratoriet.

Arbetstider: 14 arbetspass per månad, omväxlande dag (7.30–17.30) och natt (17.30–07.30). Två 24-timmarspass på lördag eller söndag varje månad.

Bästa med yrket: Man får utvecklas, lära sig nya saker och komma ut i världen. ”Jag är glad att jag har tagit mig ut ur trygghetszonen några gånger.”

Framtiden: Tror att jag är kvar i räddningstjänsten. Har kommit in på utbildning till brandbefäl. Det är en karriärmöjlighet och öppnar för att bli insatsledare.

Om brandmän

Antal: 6 000 heltidsanställda i räddningstjänsten, 11 000 deltids­anställda.

Medellön: 26 000 kronor enligt SCB, men då är ob och andra tillägg inräknade.

Utbildning: Fullständiga gymnasiebetyg plus MSB:s tvååriga utbildning ”Skydd mot olyckor”. Ett alternativ kan vara internutbildning hos räddningstjänsten.

Krav: Årlig läkarundersökning och fystest.

Pensionsålder: 58 år för brandmän i utryckningstjänst.

Fackförbund: Kommunal som har drygt 5 000 medlemmar i räddnings­tjänsten och tecknar kollektivavtal för heltidsanställda. Brandmännens riksförbund som tecknar kollektivavtal för deltidsbrandmän. 8 800 medlemmar.