Foto Gunnar Lantz / TT

SimonssonCamus_1347Albert Camus skulle ha fyllt hundra år och firas vederbörligen, till exempel med Ingemar Simonssons biografi Fransk-algeriern Albert Camus (Themis förlag).

Arbetet firar genom att anordna ett seminarium på Socialistiskt forum, där Jenny Maria Nilsson, vars bok om Camus, Varken offer eller bödel, snart utkommer på h:ströms förlag, samtalar med Andrzej Tichý, vars senaste bok Kairos är en stark och oförtröttlig diskussion av olika politiska möjligheter, med djupdykningar i ett antal författarskap från nittonhundratalet, i synnerhet Peter Weiss.

Foto: Anders Hansson © Bonnierförlagen

Seminariet har rubriken ”Det litterära engagemangets (o)möjlighet” och är ett förutsättningslöst samtal utifrån valda texter av Tichý och Camus.

Arbetets kulturredaktör John Swedenmark medverkar som samtalsledare och uppläsare.

*

Lördagen den 23 november kl 14–15, ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm. Fri entré men begränsat antal platser.

Om de medverkande

Andrzej Tichý bor i Malmö och har utgivit fyra böcker. För den första, Sex liter luft, fick han Borås tidnings debutantpris. Fält nominerades bland annat till Nordiska rådets debutantpris. Den senaste boken, Kairos, har ett stort antal parallellhandlingar som alla kretsar kring författarskapets ansvar. Läs en recension av Kairos här.

Jenny Maria Nilsson bor i Lund, är utbildad inom filosofi och är en framstående kritiker av litteratur och fotografikonst. Hennes bok om Albert Camus utkommer i serien Litterära profiler i början av december

Albert Camus fick Nobelpriset 1957, som en av de yngsta någonsin. Hans inflytande som författare och tänkare bara växer, men hans böcker är svåra att få tag i på svenska.

Hans mest berömda verk, Främlingen, utkom i nyöversättning av Jan Stolpe för några år sen, och Fallet finns utgiven i Brombergs serie Nobelklassiker, översatt av Eva Alexandersson. Brev till en tysk vän finns i pocket. I övrigt får man vända sig till antikvariat och bibliotek.

Ett av hans mest dagsaktuella verk, Pesten, finns dessutom att köpa som ljudbok, i inläsning av Reine Brynolfsson.