LO spår fortsatt hög arbetslöshet
Arbetslösheten biter sig fast vid 8 procent i två år till. Det räknar LO-ekonomerna med i sin senaste konjunkturrapport, där de förnyar kraven på stimulanspaket och räntesänkningar.
– Den internationella utvecklingen går fortsatt trögt, och även år 2015 kommer att bli svagt. Problemen är så stora och det är oklart var efterfrågan ska lyfta någonstans, säger LO-ekonomen Lars Ernsäter, som var med och presenterade rapporten på tisdagsmorgonen.
Jämfört med andra prognosmakare är det en mer pessimistisk bild som LO-ekonomernas tecknar av den framtida utvecklingen för den svenska ekonomin. Medan andra räknar med att arbetslösheten börjar vika ner nästa år och att tillväxten tar fart på allvar året därpå, så räknar LO-ekonomerna med en fortsatt svag utveckling.
– Vi har inga förhoppningar om att exporten kan verka som motor, då blir det hushållens konsumtion som måste dra tillväxten. Men hushållen har ett högt sparande, och någon markant nedgång står inte för dörren. Osäkerheten är för stor. Trygghetssystemen urholkas allt mer, och hushållen svarar med att söka trygghet, säger Lars Ernsäter.
Under det senaste året har sysselsättningen ökat stadigt, medan BNP-tillväxten varit minst sagt dämpad. LO-ekonomerna varnar för att utvecklingen bäddar för framtida bakslag på arbetsmarknaden. De framhåller i rapporten att stämningslägesmätningar ger en ljusare bild av läget, än den som framkommer i utfallsstatistiken för produktionen.
– Det tyder på att företagen har haft alltför optimistiska förväntningar om en snar vändning. Man har anställt baserat på dessa förväntningar. Något som avspeglas i en mycket svag produktivitetsutveckling, som inte är hållbar. Företagen kommer att behöva anpassa rekryteringen så att produktiviteten förbättras, säger Lars Ernsäter.
För att möta utmaningarna som ekonomin står inför, i form av hög arbetslöshet och försämrad välfärd, så efterlyser LO-ekonomerna finans- och penningpolitiska satsningar. Riksbanken bör snarast sänka styrräntan från 1 till 0,5 procent, hävdar de. Dessutom står LO-ekonomerna fast vid kraven på ett stimulanspaket för 70 miljarder kronor som lanserades tidigare i år. Huvudinslagen i paketet är höjda statsbidrag till kommunerna, ökade transfereringar till hushållen och tillfälliga bostadsinvesteringar.
– Det är inga stora revideringar i prognosbilden sedan i våras. Det innebär att paketet är minst lika relevant, eftersom resursutnyttjandet är fortsatt lågt, säger Lars Ernsäter.
Han avvisar kritiken mot paketet som går ut på att den svenska arbetsmarknaden inte skulle tåla en så kraftig stimulans utan att inflationen tar fart.
– Det är inga problem att sänka arbetslösheten med två procent. Det vi förespråkar är en kniptångsmanöver. Samtidigt som efterfrågan trycks upp behöver alla knutar sättas in för att rusta arbetskraften med den kompetens som behövs för de nya jobben, säger Lars Ernsäter.