Digitalt verktyg hjälper till
Allt fler restauranger och hotell tillämpar någon form av lokal lönesättning – och allt färre lokala löneförhandlingar leder till tvister. Ett nytt digitalt verktyg har underlättat.
I 20 år har kollektivavtalet för dem som jobbar på restauranger och hotell innehållit potter för lokal fördelning av löneökningarna. Men de har använts ganska lite.
De senaste åren har Hotell- och restaurangfacket (HRF) och arbetsgivarorganisationen Visita ansträngt sig för att underlätta lokal lönesättning, i förhoppningen att det ska uppmuntra de anställda som stannar kvar i yrket och vill utvecklas. Det treåriga avtal som slöts i maj i år medger också att en större del av löneökningarna än tidigare fördelas ute på arbetsplatserna.
I dag, tisdag, har parterna träffats för att utvärdera satsningen. Och omdömena är genomgående positiva.
I en stor enkätundersökning har Visita samlat in synpunkter från knappt 450 företag i branschen.
– Vi ser att intresset för lokal lönebildning har ökat, säger Torbjörn Granevärn, chefsjurist vid Visita. Enligt enkäten tillämpade 52 procent av företagen någon form av lokal lönesättning 2012. I år har den siffran stigit till 59 procent.
Den bilden bekräftar Malin Ackholt, avtalssekreterare vid HRF.
– I vårt diarium ser vi att de lokala löneförhandlingarna har blivit fler.
Både Torbjörn Granevärn och Malin Ackholt säger att de allra flesta företag som förhandlar om lönerna med den lokala fackklubben, kanske 85 procent, använder sig av det så kallade lönepusslet – ett nytt digitalt verktyg som parterna har arbetat fram till stöd för den lokala lönebildningen.
– Och 90 procent av de företag som använder lönepusslet uppger att det underlättar, säger Torbjörn Granevärn.
Också facket anser att lönepusslet fungerar väl.
– Mängden tvister till följd av lokala löneförhandlingar har minskat radikalt de senaste åren, framför allt mellan 2012 och 2013, säger Malin Ackholt. Jag tror att det beror på lönepusslet, och på de informationsträffar om lokal lönesättning som vi och Visita har hållit tillsammans.
HRF har länge varit tveksamt till att lönerna blir föremål för lokal förhandling. I en bransch där över 40 procent av de anställda har tidsbegränsad anställning och där fackklubbar saknas på många arbetsplatser är det svårt att få lokal lönesättning att fungera. En farhåga har varit att vissa arbetsgivare ska missbruka kollektivavtalet genom att rikta löneökningarna till personer som de tror eller vet kommer att sluta, för att på så sätt hålla nere sina kostnader.
– Problemet med negativ löneglidning har inte försvunnit. Men med lönepusslet finns bättre förutsättningar för att vi verkligen ska få ut hela den löneökning som det centrala avtalet föreskriver, säger Malin Ackholt.