Alla anställda hade inte fått lön för oktober när Belesia gick i konkurs. I dag, måndag, skickade konkursförvaltaren, advokat Morgan Kvarnström, över ett 60-tal ärenden om löner till länsstyrelsen.

Det är länsstyrelsen som ska se till att de anställda får ut löner från den statliga lönegarantin. Det brukar någon vecka tills pengarna betalas ut.

Stockholms tingsrätt försatte Belesia i konkurs den 29 oktober – det vill säga fyra dagar efter att lönerna skulle ha betalats ut – och bara åtta dagar efter det att Stockholms tingsrätt beslutat om ackord, det vill säga nedskrivning av Belesias skulder.

Enligt kreditupplysningsföretaget Creditsafe hade Belesia 167 anställda vid konkursen, men faktum är att ingen riktigt vet hur många som var anställda. Det var stor oreda i bolaget.

– I dag har jag sagt upp 26 anställda. Det kommer säkert att tillkomma fler, men det är svårt att säga någon exakt siffra. Många anställningar upphörde i september och oktober. Det innebär att många löneärenden gäller slutlöner, berättar Morgan Kvarnström.

Av de 60 ärenden som han skickade över till länsstyrelsen i dag gäller ungefär 45 slutlöner.

Sedan drygt ett år tillbaka har Fastighets drivit ett stort antal lönetvister mot Belesia Lokalvård AB. I nästa vecka ska Morgan Kvarnström träffa ombudsman Gesa Markusson och gå igenom fackets aktuella lönekrav.

En annan uppgift blir att reda ut vilka anställda som har sagts upp och vilka som inte har blivit uppsagda.

– Bland dem finns det säkert många timanställda och behovsanställda. De kan ha rätt till uppsägningslön. Det är något som vi får titta på, säger Morgan Kvarnström.

Han kommer att driva Belesia vidare i ytterligare en månad. Bolaget ska bland annat fortsätta att städa kommunala skolor i Stockholm.

Belesia förlorade flera stora privata kunder tidigare i år. Stockholms stad verkar vara den största kunden som bolaget fortfarande har kvar.

Läs mer: Fuskbolag i stadens tjänst

Benita får inte ut sin lön – och hon är inte ensam