Avlyssning en lång tradition
• Under andra världskriget tjuvlyssnade bland annat svenskar på tyskarnas telegramtrafik. Svensken Arne Beurling räknade ut hur tyskarnas krypteringsmaskin G-skrivaren fungerade. Hans arbete togs till vara av Försvarets radioanstalt (FRA). Efter kriget lyssnade FRA på framför allt Sovjets radiotrafik.
• FRA:s arbete är kontroversiellt sedan organisationen fått rätt att avlyssna all trafik på internet som passerar landets gränser. Det betyder att FRA har koll på allt som skrivs på Facebook, Gmail, Yahoo och Outlook.
• Under 1960-talet beskylldes Säpo för att i stor skala övervaka svenska vänsteranhängare. På 70-talet avslöjades Informationsbyrån (IB), som för Socialdemokraternas räkning spionerade på vänsterorganisationer.
• I samband med mordet på Olof Palme avlyssnade Säpo ett samtal mellan två kurder. Det övertygade dåvarande spaningschefen Hans Holmér om att den kurdiska gerillaorganisationen PKK stod bakom mordet på Olof Palme.
• Avlyssningssystemet Echelon avlyssnar all kommunikation över Atlanten. USA, Storbritannien, Australien, Kanada och Nya Zeeland arbetar med systemet. EU-parlamentet har protesterat mot Echelons avlyssning.
• Prism är ett signalspaningsprogram, som används av amerikanernas NSA och FBI. Det samlar in uppgifter från hela världen och har tillgång till alla information som finns på Microsoft, Skype, Yahoo, Facebook, Paltak, Google, Youtube, AOL och Apple.
• USA:s National security agency (NSA) har officiellt 40 000 anställda. NSA:s uppdrag är att spana på andra länders underrättelsetjänster. NSA får inte kolla medborgare i USA, men vid flera tillfällen har det funnits uppgifter om att NSA övervakat amerikaner. Medborgare i andra länder har inget lagstadgat skydd mot NSA-övervakning.
Källor: Computer Sweden, Nationalencyklopedin