Foto: Bertil Enevåg Ericson

LO-förbundens a-kassor intar en avslappnad hållning till arbetslösa som inte skickat in sina aktivitetsrapporter för september. Få kommer att råka ut för några sanktioner.

Sju a-kassor kommer inte att varna några medlemmar för att de inte skickade in aktivitetsrapporter till Arbetsförmedlingen i oktober. Åtta a-kassor kommer att pröva varje enskilt fall, men tänker överlag vara milda i sina bedömningar.

De a-kassor som inte delar ut varningar hänvisar till att tekniken krånglade och att många arbetslösa säger att de inte har fått tillräcklig information.

– Det är inte vår uppfattning. Vi bedömer att våra informationsinsatser har varit tillräckliga, men vi har absolut inga synpunkter på hur enskilda a-kassor hanterar sitt uppdrag, säger Göran Åhman, Arbetsförmedlingens projektledare.

A-kassorna har skrivit till 46 000 arbetslösa som inte lämnade in sina rapporter i tid. En del har fått ett brev som talar om att de inte får någon varning den här månaden, men att de måste lämna in rapporten för oktober. Andra får ett brev där de uppmanas att tala om varför de inte har rapporterat.

Sedan prövar a-kassan varje ärende för sig och avgör om någon ska drabbas av de nya sanktionerna – i första hand en varning. Så kommer alla a-kassor att göra nästa månad.

Det här tar tid. I värsta fall blir följden att nya arbetslösa får vänta längre på den första ersättningen. Regeringen hade räknat med 100 000 nya ärenden för a-kassorna per år. Bara under de första två månaderna har a-kassorna fått in halva den mängden.

Handels a-kassa fick 3 100 ärenden om uteblivna aktivitetsrapporter från Arbetsförmedlingen bara i oktober. 1 700 av dem var skräp. 1 400 ärenden hade hamnat rätt. Förra fredagen gick samtliga handläggare igenom alla ärenden.

– Vi har nyanställt, men med den här mängden ärenden kommer det inte att räcka, säger Pernilla Nilsson, föreståndare för Handels a-kassa.

Sex LO-förbunds a-kassor har bestämt att inte varna några medlemmar denna månad.

– Det vore inte rättssäkert. Arbetsförmedlingen har haft tekniskt strul och informationen till de arbetslösa har varit dålig, anser Anne Eriksson, föreståndare för Fastighets a-kassa.

Utöver 46 000 uteblivna rapporter har Arbetsförmedlingen också anmält underkända rapporter till a-kassorna, som klagar på att underlaget är för dåligt. Följden blir att a-kassorna måste ta kontakt både med den som anmäls och Arbetsförmedlingen.

– Det här gynnar bara arbetslinjen på ett sätt. Det skapar jobb på a-kassorna och Arbetsförmedlingen, säger Roal Nilssen, kassaföreståndare på Seko och Byggnads.

Göran Åhman tror däremot att det rör sig om startproblem. I dag startar nästa rapportperiod.

– Min bedömning är att det kommer att gå smidigare nu. De tekniska problemen är avklarade och alla som inte lämnade in någon rapport i september har fått meddelande från oss om att de ska rapportera i oktober, berättar han.

Fakta

Rapport varje månad

Sedan den 1 september ska 150 000 arbetslösa medlemmar i a-kassan skriva en rapport till Arbetsförmedlingen varje månad och berätta vad de har gjort för att få jobb. Den 1 mars ska 500 000 arbetslösa rapportera varje månad.

Den som inte rapporterar drabbas av sanktioner i fem steg. Det första steget är en varning. Det sista steget är indragen a-kassa.

Arbetet har talat med 15 a-kassor. Sex LO-förbunds a-kassor delar inte ut några varningar i oktober: Fastighets, Elektrikerna, Seko, IF Metall och Byggnads, som även är Målarnas a-kassa. Akademikernas och Lärarnas a-kassor gör likadant.

Handels (inklusive Musikerna), Hotell- och restaurangfacket, Kommunal, Livs, Pappers, GS och Transports a-kassor skriver och begär en förklaring från medlem­marna. Så gör även Unionens a-kassa.