”Jag vet vem som beordrade morden”
Mordet på Dodong Petalcorin är en käftsmäll mot mig, säger polischefen Ronald Dela Rosa så fort den mördade fackledarens änka kommer in på hans rum.
Marilyn Petalcorin träffar honom tillsammans med fackordföranden Edgar Borinaga i polishuset i Davao. Arbetets utsände får också vara med på mötet.
– Jag är säker på om vem som beordrade morden på Petalcorin och Emilio Rivera, och jag kommer att göra allt jag kan för att ställa denna person till svars, säger Ronald Dela Rosa.
Han inleder en lång monolog om filippinsk rättvisa och framhåller hur effektiva hans poliser normalt är. Så berättar han att Davaopolisen bara en vecka tidigare lyckades stoppa en kidnappning och sköt ihjäl de fyra förövarna. På gården utanför polishuset är kidnapparnas bil uppställd, genomborrad med hundratals kulor och med intorkat blod på rutorna.
Plötsligt pekar Ronald Dela Rosa på bandspelaren:
– Spela gärna in vårt samtal, säger han, men vad du än gör, skriv inte ut den misstänkte personens namn. Han har mäktiga vänner och namnges han kan jag råka illa ut.
Därefter tar polischefen fram ett vittnesmål som dagen innan undertecknades av en känd yrkesmördare, Rogelio.
Dokumentet visar att verkligheten ibland är ruggigare än dikten. I detalj beskriver Rogelio, som för närvarande sitter i fängelse i Davao, hur mordet på Dodong Petalcorin planerades:
Enligt vittnesmålet kontaktades han själv i slutet av 2012 av en kvinna som hade ett nära samarbete med ledande personer på transportmyndigheten. Kvinnan erbjöd honom 50 000 pesos (runt 8 000 kronor) för var och en av de tre fackliga ledarna som han skulle mörda. Yrkesmördaren godkände avtalet, men innan han började sin planering hamnade han i fängelse.
Han vittnar om att kvinnan kontaktade honom på nytt i fängelset, och ville ha namn på någon annan yrkesmördare. Rogelio föreslog då en vän. Bilder från en övervakningskamera bevisar, enligt Rogelio, att den flyende personen var hans vän och den som mördade Dodong Petalcorin. Filmen har visats på filippinsk tv.
Som tack för hjälpen såg vännen till att Rogelio några dagar efter mordet fick 5 000 pesos samt livsmedel levererat till sin cell.
Trots det detaljerade vittnesmålet förklarar polischef Ronald Dela Rosa att det gäller att vara taktisk, att inte konfrontera de misstänkta individerna för hårt.
– Rogelio som undertecknat vittnesmålet är en känd gangster – och risken är att han inte anses som ett pålitligt vittne i en rättegång, säger han.
Men för Marilyn Petalcorin och Edgar Borinaga bekräftar vittnesmålet något de redan var övertygade om.
– Den enda som tjänade på att röja Dodong ur vägen var en viss myndighetsperson. Vi kommer inte att ge oss förrän den mannen åtalas och sätts i fängelse även om vägen dit kan bli lång, säger de två.
Lennart Johnsson
Läs också: Fackligt mod kostade Dodong livet