1591
»Vi har försökt få ledningen att gå med på att vinsten ska påverka vår belöning«, säger Tomas Strömberg, vice ordförande i Gruvfyran i Malmberget, facklig i LKAB:s bolagsstyrelse.
1591 kronor tjänade LKAB per anställd och timme under förra året. Var och en av de anställda jobbade ihop en vinst på 2,6 miljoner kronor till företaget under hela 2012. Men det är inget som påverkar ersättningen till gruvbolagets personal.
– Vi har försökt få företagets ledning att gå med på att vinsten ska påverka vår belöning, säger Tomas Strömberg, som är vice ordförande i Gruvfyran i Malmberget och sitter i bolagsstyrelsen som facklig företrädare.
Belöningen är namnet på en slags bonus på LKAB och den bygger på produktion och kvalitet samt sjukfrånvaro och olycksfall. Den gav 24 022 kronor per anställd förra året och i år ser den ut att ge ungefär hälften så mycket.
LKAB har 900 gruvarbetare i Malmberget. De bryter järnmalm i en stor underjordsgruva med mellan 50 och 60 mil bilväg under jord. Malmen finns i flera olika malmkroppar.
På tusenmetersnivån har tillredarna sin kur. Det är en avskild rastplats i en del av gruvan som kallas Östra Dennewitz. Tillredarna har ätit ärtsoppa och pannkakor i matsalen och samlas för en kopp kaffe innan de börjar arbeta igen.
– Det är väl bra att det går bra för företaget. Det gynnar mig, säger Peter Engström när förra årets vinst kommer på tal.
Tillredarna arbetar med ortdrivning. Det betyder att de bygger nya gruvgångar. De arbetar skift och växlar mellan de olika arbetsuppgifterna som är borrning, laddning, skrotning och bultning. De jobbar för det mesta ensamma. Jobbet är hårt och kan vara riskabelt.
Peter Engström skojar och säger att lönen är väl bra – bara den kunde komma två gånger i månaden. Men han säger också:
– Varför ska vi ta de där riskerna när de på verkstaden tjänar nästan lika bra som oss. Och vi har bara oss själva att prata med.
Han vänder sig mot lönesystemet och att löneskillnaderna är små. Hans och de andra tillredarnas lön ligger runt 30 000 i månaden.
Bert Aukea har arbetat 36 år i gruvan. Nu är han 61 år och går i pension om en månad. Han berättar att företaget förut hade så dåliga maskiner. Men att LKAB nu har börjat investera i nya maskiner för ortdrivningen. Det tycker han är ett bra sätt att använda företagets vinster.
Men han är också kritisk mot hur lönerna sätts. Bert Aukea säger att tillredarna inte längre får något extra för den dåliga arbetsmiljön.
– Tillredningen var ett högstatusjobb förut. Men så är det inte längre. Vad är vitsen med att jobba här när man kan tjäna mer på att bära papper på ett kontor? säger Bert Aukea.
Med förra årets vinst skulle LKAB kunna betala sina anställda tusen kronor i timmen och ändå ha kvar en del av vinsten. Men fackets Tomas Strömberg tycker inte det är alldeles självklart att en stor del av vinsten ska användas till löner.
– Det är en avvägning. Det måste finnas pengar kvar när det blir sämre tider.
Han tycker att det centrala avtalets 6,8 procent på tre år är acceptabelt. På LKAB får gruvarbetarna lönehöjningarna lite tidigare plus lite extra på ob-ersättningen.
Tomas Strömberg pekar gärna på att företaget lägger mellan fem och sju miljarder kronor varje år på investeringar – bland annat nya huvudnivåer på 1 250 meters djup i Malmberget och på 1 365 meters djup i Kiruna.
– Säkerheten är dessutom viktig i gruvan. Folk ska ha det bra under jord. Och jag kan inte se att LKAB säger nej till någon säkerhetsutrustning. Ibland kan det ta lite tid bara.
Och han berättar också att en effekt av LKAB:s goda ekonomi är att det nästan inte finns någon arbetslöshet i Malmberget.
Fakta
Så räknade vi
Förra året var LKAB:s vinst före skatt 11 023 miljoner kronor. Antalet anställda var 4 199, och när vinsten slås ut på var och en av de anställda blir summan 2,625 miljoner. De anställda arbetar olika många timmar per år. Ett uppskattat genomsnitt är 1 650 timmar – och det ger en vinst på 1 591 kronor per anställd och arbetad timme.
Hittills i år är vinsten inte lika stor. Den ligger på 842 kronor per anställd och timme, vilket motsvarar nästan 700 000 kronor i vinst per anställd under året första sex månader.
LKAB exporterar för 23 miljarder
LKAB bryter och förädlar Norrbottens järnmalm för den globala stålmarknaden. Koncernen står för 90 procent av järnmalmsproduktionen inom EU, men är en liten aktör på världsmarknaden.
LKAB var förra året Sveriges åttonde största exportföretag, med en export på över 23 miljarder kronor. Huvuddelen av järnmalmsprodukterna säljs till europeiska stålverk. Andra viktiga marknader är Mellanöstern, Nordafrika och Asien.
Källa: LKAB:s hemsida