Foto: Leif R Jansson

Äntligen, tänkte Ola Pettersson när han såg annonsen i tidningen.

LO sökte ekonomer. Och för en samhällsengagerad socialdemokrat som valt att lära sig ekonomispråket, inte minst för att ”det är viktigt och gångbart i vår tid”, var det ett drömjobb. Ola Pettersson hade hunnit med att arbeta på Riksbanken, lobbyfirmor, riskkapitalbolag och i regeringskansliet (när regeringen var S-märkt) när ett av jobben på LO blev hans.

– Jag ser mig som en opinionsbildare. Hoppas att jag är en folkbildare också. Det vi säger som LO-ekonomer ska göra världen mer begriplig, säger Ola Pettersson som efter bara några år blev chef för LO:s ekonomer.

Hans kursare från nationalekonomin finns i finansbranschen, journalistiken, politiken. Några blev kvar och forskar, andra är konsulter och en driver ett privat äldreboende. Men själv hamnade han alltså i LO-borgen, och syns utåt på presskonferenser, debatter och seminarier om ekonomi och politik.

Förutom Almedalsveckan mitt i sommaren infaller högsäsongerna vår och höst. Då släpper ekonomerna sina egna konjunkturutsikter och då ska regeringens och oppositionens budgetar kommenteras.

– Men jag försöker hålla på arbetsdagarna. Börjar väldigt tidigt ibland för att hinna med, och kan jobba en stund hemma på kvällen när Hedda (2,5 år) har lagt sig.

Det blir en del resor förstås: mest i Sverige och Norden, ibland till länder som Storbritannien, Tyskland, Frankrike.

– Jag träffar ekonomer och politiker, det är ett sätt att hålla koll. Men det är svårt att få ihop det med barn och dagislämning och sådant …

I jobbet ingår också chefandet över hela enheten för ekonomisk politik och arbetsmarknad, med utredare, ekonomer, ombudsmän och assistenter. Medarbetarna jobbar – förutom det där med ekonomin – med LO:s politik kring arbetsmarknad, utbildning och näringsliv. Och Ola Pettersson har kontakten uppåt, rakt in i LO:s ledning där det för det mesta är Karl-Petter Thorwaldsson som vill veta vad avdelningen gör.

– Men tyvärr hinner jag inte med så mycket skrivande längre … det är medarbetarna som står för rapporter, utredningar och artiklar. Ibland får jag sätta mitt namn intill den som har skrivit en debattartikel för att markera tyngden och visa att LO står bakom den.

Klicka på tidslinjen för att se den i större format.

Fakta

Om Ola Pettersson

40 år, chefsekonom och enhetschef på LO.

År i yrket: Fem som LO-ekonom, varav två och ett halvt som chefs-ekonom.

Tjänar: 63 000 kronor i månaden.

Bäst med yrket: De fantastiska med­arbetarna – och att få jobba med viktiga, samhällsavgörande frågor.

Sämst: Att man aldrig är riktigt ledig.

Stolt över i jobbet: Att jag faktiskt har det här jobbet!

Om jag inte vore LO-ekonom: Författare kanske. Ville bli läkare när jag var liten.

Har hand om räkningarna hemma: Jag, även om jag gärna skulle lämna över dem till min sambo.

Om LO-ekonomer

Antal: Åtta.

Lön: Mellan 45 000 och 60 000 ungefär.

Framtidsprognos: Sisådär, det blir sällan någon ledig tjänst.

Utbildning: Högskoleexamen i nationalekonomi är minimikravet.

Fackförbund: Handels.