Dom ger rätt till arbetskläder
Madeleine Karlsson, skyddsombud för Kommunal på Djura hemtjänst har drivit frågan om arbetskläder i hemtjänsten.
Senast i april får de anställda i hemtjänsten i Djura i Leksands kommun rätt till arbetskläder. Domstolen fastställde i dag Arbetsmiljöverkets krav.
– Är det sant? Wow! Det är ju fantastiskt, säger Madeleine Karlsson, skyddsombud för Kommunal på Djura hemtjänst som drivit frågan, när Arbetet meddelar beskedet.
Det var i december 2011 hon tog kontakt med Arbetsmiljöverket för få igenom kravet på arbetskläder i hemtjänsten.
– Vi vill inte att smittor ska föras vidare och vi ska ta med oss dem hem. Självklart är det inte heller rätt att vi ska slita på våra egna kläder på jobbet, och de går ju inte att tvätta i minst 60 grader vilket hygienreglerna kräver, säger hon.
Arbetsmiljöverket lade ett föreläggande där de krävde att kommunen införde arbetskläder senast den 2 april 2013, annars skulle Leksand tvingas betala ett vitesbelopp på 125 000 kronor. Kommunen valde dock att överklaga till förvaltningsrätten i Falun.
Liknande ärenden med överklagade vitesförelägganden ligger i flera förvaltningsrätter runt om i landet. Kommunal har nämligen drivit en kampanj i fler kommuner för att få igenom rätten till arbetskläder i hemtjänsten.
– Det här är en extremt viktig fråga för oss och våra medlemmar. Vi nöjer oss inte förrän alla har fått arbetskläder, säger Ann Georgsson, ombudsman på Kommunal som ansvarat för frågan.
Hon är mycket nöjd med domstolens beslut och säger att det är extra roligt eftersom fallet i Djura är det första som avgjorts i domstol.
Det fallet har Arbetsmiljöverket drivit ärendet mot kommunen, men Kommunal har runt tio likadana fall på gång och fem av dem är rättsfall som förbundet driver via LO–TCO Rättsskydd.
– Det här en stor seger. Nu ser vi fram emot att det här verkligen genomförs också, säger Anneli Anderbjörk på LO–TCO Rättsskydd.
I domen står det att Leksands kommun ska vidta åtgärder som säkerställer god hygien i kontakten mellan vård- och omsorgstagare genom att kortärmade arbetskläder alltid används, att arbetskläderna endast används på arbetsplatsen, att det finns ombyte i de fall arbetskläderna blivit smutsiga eller våta, att tvätt av arbetskläderna sker i minst 60 grader samt att arbetsgivaren svarar för tvätt av arbetskläder.
Det står dock inget om att kommunen ska stå för inköpet av arbetskläderna, vilket facket, till skillnad från Arbetsmiljöverket, kräver i de fall LO–TCO rättsskydd driver.
Anneli Anderbjörk tolkar ändå domen som att det är arbetsgivaren som ska stå för kläderna.
– Vi ser inte annars hur de ska kunna säkerställa att kläderna bara används på jobbet, att det finns ombyten och att personalen alltid lämnar in dem på tvätt, säger Anneli Anderbjörk.
Senast den 2 april ska Leksands kommun se till att personalen har arbetskläder för att slippa vitet på 125 000 kronor och Madeleine Karlsson ser fram emot att äntligen slippa privat kläder på jobbet.
– Det blir jättebra. Det här är ett otroligt glädjande besked. Det får vi fira med en god lunch nu, säger hon.