Skiftbyte i familjen Svensson
Den ena kommer, den andra går. Anders och Erika Svensson jobbar varsitt skift i pappersbruket och pusslar för att få ihop livet.
Bibeln styr deras liv. Den ligger alltid uppslagen på sitt altare – mikrovågsugnen. Men det är inte guds ord som gäller. Det är skiftscheman, barnhämtningar
och hushållsbestyr som står skrivet i familjebibeln, den kalender där familjen Svensson lägger sitt livspussel.
– En minut i. Jag hann i tid!
Erika Svensson andas ut. Hon tittar på skolklockan och konstaterar att hon är ”blöt, varm och jäktad” men i tid. För mindre än 20 minuter sedan lämnade hon kontrollrummet vid rullmaskinen på Kvarnsvedens pappersbruk. Sedan har hon duschat, bytt om, tagit bilen till dotterns skola och stegar nu in i klass 1 A:s kapprum.
– Hej mamma!
Hanna Svensson är näst först ut när klassrumsdörren öppnas. Hon ger sin mamma en kram, slänger upp den rosa ryggsäcken på ryggen och tar på sig skorna, innan de går mot bilen för att åka och hämta lillebror Mats hos dagmamman.
Att jobba förmiddag, som i dag, är Erikas favoritskift. Då börjar hon 05:30 och slutar 13:45.
– Det är stressigt att hinna hämta Hanna till två, men sedan har man eftermiddagen och kvällen fri, säger hon när hon låser upp ytterdörren till tegelvillan i utkanten av Borlänge.
Barnen följer efter henne ut i köket när hon plockar fram mellanmål. Hanna vill ha smörgås utan pålägg och Oboy i Hello Kitty-muggen. Mats vill bre leverpastejen själv och kan inte bestämma sig för om saften ska drickas ur Mumin- eller bilmuggen.
Åtta timmar tidigare var det deras pappa, Anders Svensson, som stod i köket med dalahästgardiner och fixade mackorna, innan han lämnade Hanna i skolan klockan åtta och Mats hos dagmamman några minuter senare.
Därefter har han hunnit träna på gymmet, fixa lite i trädgården och äta lunch innan det är dags för honom att gå till skiftjobbet som produktionstekniker, även han på Kvarnsvedens pappersbruk.
– Till och med träningen står inskriven i bibeln, och vilken mat vi ska laga, säger han strax före sin lunch och visar den tjocka svarta kontorskalendern som håller ordning på tillvaron.
Där står också att Hanna börjar scouterna i kväll och att Anders borde ha handlat på förmiddagen. Så blev det inte, eftersom det fanns mat hemma ändå, men sådana avsteg från bibelns plan är sällsynta.
Anders jobbar alltid skiftet efter Erika. Det innebär att han börjar femton minuter innan hon slutar, och att de knappt ses alls under arbetsdagarna.
– Ibland ses vi på jobbet i skiftbytet om det hänt något speciellt. Men annars är det lappar på bordet som gäller, och så bibeln förstås, berättar Anders och slår sig ner vid matbordet i vardagsrummet.
När de jobbar lever de i stort sett som ensamstående föräldrar. Den som hämtar barnen är ensam med dem tills de lägger sig.
Ordet livspussel förknippas oftast med kostymföräldrar i karriären, men det verkliga pusslandet sker i familjer som liksom Svenssons har oregelbundna och obekväma arbetstider.
– Det gäller att få alla bitar på plats, men som tur är har vi ju jokrar att kasta in i leken när det inte går ihop, säger Anders.
Jokrarna är Erikas äldre döttrar från ett tidigare äktenskap. Det är oftast de som får rycka in och passa småsyskonen vid skiftbyten på kvällar eller helger.
– I nödfall blir det flygande byten, säger Anders, och förklarar att det innebär att den som är på jobbet skyndar sig hem medan den som är hemma väntar in i det sista med att åka. Då blir de sovande barnen ensamma hemma i en kvart.
När de precis hade blivit ett par jobbade Erika och Anders samma skift och hade mycket tid med varandra. Nu när de har små barn är det nästan omöjligt. Det finns visserligen nattis i Borlänge, men kön är lång. Efter att ha provat dagjobb och ett antal olika skiftvarianter, bland annat då Anders fick lämna barnen direkt efter nattskiftet, tycker de att de hittat en bra lösning.
– Vi träffar barnen mer än vanliga dagjobbare, säger Anders medan han tar på sig sin ryggsäck för att åka till jobbet.
En del kommuner saknar fortfarande nattis. I andra får barnen bara barnomsorg när båda föräldrarna faktiskt jobbar. Det införde även Borlänge ett kort tag, och då hade familjen det tufft.
Hemma bland saftmuggarna i köket berättar Erika att Mats bara fick vara hos dagmamman två timmar på tolv dagar. Han var gnällig hemma utan kompisar och blev blyg hos dagmamman.
Efter några månader ändrade sig kommunen och nu är Mats hos dagmamman runt 15 timmar i veckan. Hon tar honom också någon timme extra ibland om de behövs.
Livspusslet fungerar bra när vardagsplaneringen följs men marginalerna är små om det händer något oförutsett. Övertid eller ett möte utanför arbetstid är svårt att få in, särskilt om det sker på kvällen.
Både Anders och Erika trivs med att jobba skift. Att få mycket tid med barnen och att vara ledig sex dagar i sträck, varav fyra med varandra, väger upp pusslandet de övriga dagarna.
– Sedan blir barnen varken mammiga eller pappiga eftersom de träffar oss precis lika mycket, säger Erika.
Vid mellanmålsbordet håller Hanna och Mats med. Det spelar ingen roll vem som är hemma på morgonen eller vem som hämtar dem på eftermiddagen. Oftast minns de inte ens vem det är som gör vad.
– Båda är lika bra, säger Hanna och ber om en smörgås till.
Mats tar sista tuggan av den bulle som storasyster Emma har bakat. Sedan springer han iväg för att visa sitt lego. En ambulanshelikopter flyger in över stolen och landar på sjukhuset nedanför matbordet.
Erika tar en sista klunk kaffe innan hon dukar av. Om en dryg timme måste kvällsmaten vara klar om Hanna ska hinna till scouterna. När de kommer hem ska barnen nattas innan hon tar itu med disken som blivit stående och annat hushållsarbete.
– Sedan ska jag väl försöka hålla mig vaken tills Anders kommer hem så att vi hinner prata lite, men om jag sätter mig framför teven är det kört. Då somnar jag direkt.
I morgon är det hennes tur att göra frukost, lämna barnen, träna och handla mat innan hon går på eftermiddagsskiftet. Då går Anders på nattskiftet. Det står i bibeln.
Ännu en pusselbit på plats: Erika Svensson har hämtat Hanna och Mats efter att ha jobbat tidiga skiftet i pappersbruket.
Familjen Svenssons dagsschema. Klicka på bilderna för större format.
Fakta
Treskiftsveckan
Både Anders och Erika arbetar treskift med sex skiftlag. Det innebär att de arbetar sex dagar i sträck och är lediga sex dagar. Skiftcykeln börjar med två förmiddagspass (05:30–13:45), följt av två eftermiddagspass (13:30–21:45) och avslutas med två nattpass (21:30–05:45). När Erika jobbar förmiddag jobbar Anders kväll. När Erika växlar till kväll, växlar Anders till natt, och när Erika jobbar natt är Anders ledig.