Nollavtal allt vanligare i Storbritannien
De 350 personer som anställts för att sköta ruljansen vid det brittiska kungahuset Buckingham Palace har ett ”nollavtal” som inte garanterar dem en enda timmes arbete.
Det kallas nollavtal. Den nya typ av avtal som allt fler brittiska arbetsgivare börjat använda sig av. Bland annat uppges brittiska kungahuset Buckingham Palace ha anställt 350 utställningsvärdar och försäljare på ett sådant avtal, skriver The Guardian.
Andra tongivande arbetsgivare, som biografkedjan Cineworld´s samt Tate galleri i London, har också börjat tillämpa denna anställningsform som fått en allt större spridning i Storbritannien.
I avtalet anges arbetstiden till noll timmar, vilket innebär att arbetsgivaren inte är förpliktigad att anlita den person de har anställt. Arbetstiden görs istället upp mellan chefen och den anställde efterhand.
För arbetsgivarna innebär det full flexibilitet. Dessutom går det med denna avtalskonstruktion att undvika att betala sjukersättning. För den anställde innebär dock avtalet flera nackdelar. Trots att den som skrivit under inte är garanterad arbete förbinder sig denne att inte jobba för någon annan arbetsgivare.
Enligt The Guardian har 350 sommaranställda vid Buckigham Palace har skrivet under ett anställningskontrakt där arbetstiden är angiven till noll timmar.
Buckingham Palace förnekar det och hävdar att det inte finns några nollavtal för sommaranställda.
The Guardian har dock fått tag i en kopia av ett anställningsavtal från Buckingham Palace 2009. I avtalet står det bland annat att det den som vill jobba för någon annan arbetsgivare samtidigt som de har kontrakt måste få speciellt tillstånd.
Enligt brittiska SCB – The Office for National Statistics – har cirka 200 000 britter nollavtal i dag.
Dave Prentis, ledaren för det brittiska facket Unison, vill att avtalen ska förbjudas.
– Dessa avtal vrider tillbaka klockan till en tid då människor stod vid fabriksgrindarna och väntade på att pekas ut för att göra ett dagsverke, säger han till tidningen.
Regeringsrepresentanter har dock klargjort att något förbud mot nollavtalen inte är aktuellt.