Stora lönelyft möjliga
Alla anställda i Sverige skulle kunna få en lönehöjning med minst 10 procent om de stora börsbolagens överskott gick till löner.
Under avtalsrörelsen hävdade arbetsgivarorganisationerna att företagen hade ont om pengar. Nya siffror visar att läget är annorlunda. Det är de stora börsbolagen som har mycket välfyllda kassor. De använder inte sitt överskott till investeringar.
Det är aktiestrategerna på Swedbank som gjort bedömningen av börsbolagens tillgångar. Det handlar om ett extra överskott och det är i storleksordningen 150 till 200 miljarder kronor.
– Börsbolagen mår bra. Det är också en global trend. De stora företagen har mycket stora kassor just nu, säger Thomas Jellvik, aktiestrateg på Swedbank.
Han säger att det stora överskottet beror på att vinstmarginalerna är höga och på att företagen sparat för att ta sig ur finanskrisen. Det innebär att de vare sig investerat eller nyanställt.
Thomas Jellvik och hans kollegor har undersökt de största bolagen på börsen. De har ungefär 90 procent av börsvärdet och det är där överskotten finns. Enligt Swedbank har de största bankerna en vinst på en kvarts miljard kronor varje dag.
Aktiestrategerna på Swedbank konstaterar att företagen inte investerar och att företagen anser att investeringsbehovet är litet.
– Vi räknar med att företagen kommer att öka sina aktieutdelningar och det kommer att under några år handla om sammanlagt 10 procent av börsvärdet i extra utdelningar, säger Thomas Jellvik.
Att använda överskottet till att höja lönerna skulle leda till ökad efterfrågan och mer investeringar enligt Thomas Jellvik, men det är inte det som ligger närmast till hands för företagen.
– Problemet med att använda pengarna till lönehöjningar ur ett börsperspektiv är att vinstmarginaler faller. Svaret på frågan om vad pengarna ska användas till beror på vem man frågar och på vilken åsikt man har, säger Thomas Jellvik.
Erik Bengtsson, doktor i ekonomisk historia vid Göteborgs universitet, har skrivit om vinst- och löneandelar i näringslivet. Han säger:
– Problemet är att överskottet inte investeras. Det är onödigt att företagen har så mycket pengar liggande – särskilt med tanke på den höga arbetslösheten. Poängen med pengar är att de ska användas till exempelvis investeringar.
Erik Bengtsson anser att de stora överskotten beror på att många företag har en monopolställning och kan tjäna pengar mycket pengar utan att behöva investera. Som exempel tar han bankerna.
Han säger att det är bolagen som äger pengarna och därför bestämmer de över överskotten.
– Men Sverige behöver skapa jobb och det vore bra att slussa in pengarna i offentlig sektor för att ge jobb.
Erik Bengtsson gillar en motion som Vänsterpartiet skrivit. Den går ut på att införa en extraskatt i år på bankernas stora vinster. Även Erik Bengtsson hänvisar till att samma fenomen finns i andra länder. Just nu har storföretagen runt om i världen mycket pengar.
Thomas Carlén är LO-ekonom och han påminner om avtalsrörelsen, då arbetsgivarna hävdade att de inte kunde höja lönerna särskilt mycket. Han säger:
– Det vore olyckligt om det kom stora aktieutdelningar kort efter avtalsrörelsen där vi fick besked att det är svåra tider och att lönerna måste hållas nere för att rädda företagen.
Han tycker att företagen ska använda extrapengarna till investeringar för att förbereda sig för nästa konjunkturuppgång. Det handlar om att stärka de svenska företagens konkurrenskraft för att kunna ta marknadsandelar, enligt honom. Investeringarna skulle kunna vara utbildning av personalen och i maskiner och annan produktionsutrustning.
– Det kan också vara bra arbetsvillkor och bra löner. Det är en del av konkurrenskraften som är långsiktigt hållbar, säger LO:s Thomas Carlén.
Så stort är överskottet
150-200 miljarder motsvarar mellan 10 och 13,5 procent av hela lönesumman för förra året och den var 1478 miljarder för alla anställda i Sverige. Och 200 miljarder är nästan en tredjedel av investeringarna som gjordes förra året. Det sammanlagda värdet av alla investeringar 2012 var 668 miljarder, enligt SCB:s nationalräkenskaper
Börsens största bolag är ABB, Alfa Laval, Assa Abloy, Atlas Copco, Astra Zeneca, Boliden, Electrolux. Ericsson, Getinge, Hennes & Mauritz, Investor, Lundin Petroleum, Modern Times Group, Nordea, Nokia, Sandvik, SCA, Scania, SEB, Securitas, Handelsbanken, Skanska, SKF, SSAB, Swedbank, Swedish Match, Tele2, TeliaSonera och Volvo.