Fem anställda krävs för arbete med brukaren
Två vårdare, två väktare och en resursperson med specialkompetens. Så många anställda ska finnas på plats varje gång personalen på ett gruppboende i Härnösand arbetar med en våldsam brukare som bland annat hotat personalen med kniv.
Det är inte ovanligt att Arbetsmiljöverket kräver dubbelbemanning vid tunga arbeten eller när det finns risk för hot och våld. Men nu kräver alltså myndigheten att det ska finnas fem anställda på plats varje gång personalen kommer i kontakt med brukaren. I annat fall kan arbetsgivaren tvingas betala ett vite på 900 000 kronor.
Efter fyra allvarliga incidenter med hot och våld stoppade skyddsombudet allt arbete med brukaren som uppges ha psykiskt funktionshinder. Och när Arbetsmiljöverket inspekterade boendet för att ta ställning till skyddsstoppet blev det ett omedelbart förbud.
För att gruppboendet ska få ta hand om brukaren måste det alltid finnas minst två väktare på arbetsstället eller andra platser där brukaren befinner sig i sällskap av arbetstagare, kräver Arbetsmiljöverket. Arbetstagarna ska vara minst två och de ska ha fått utbildning och instruktioner om hur brukaren ska bemötas och hur de ska agera vid en våldssituation. Det ska dessutom finnas en resursperson på arbetsplatsen som kan ge personalen stöd och handledning vid behov.
Tre av incidenterna har anmälts till polisen. En av dem gäller hot med kniv och stenar. Personalen larmade då efter hjälp, men polis och väktare var på plats först efter en och en halv timme. Under tiden fick de hålla emot en altandörr från utsidan för att skydda sig.
Trots att de anställda har bärbara larm har de vid ett flertal tillfällen inte fått den hjälp de behövt när brukaren agerat hotfullt eller varit våldsam. I alla fall inte tillräckligt snabbt, konstaterar Arbetsmiljöverket.
Eftersom det handlar om ett gruppboende där brukarna har sina egna lägenheter har arbetsgivaren ingen möjlighet att kontrollera vilka eventuella tillhyggen de boende tar med sig till sina lägenheter.
Arbetsgivaren har inte heller tillgång till den farlighetsbedömning som är gjord inom psykiatrin för att kunna göra en bra riskbedömning. Det krävs nämligen ett medgivande från brukaren för att bedömningen ska lämnas ut.
Samtliga inblandade, det vill säga arbetsgivaren, personalen, polisen, psykiatrin och anhöriga är tveksamma till denna boendeform för brukaren, påpekar Arbetsmiljöverket. Men de har inte kunnat lösa frågan på annat sätt.
Verket kräver också en särskild riskbedömning för yngre vikarier. Två av vikarierna som arbetar med brukaren under sommaren är under 25 år, och en är gravid, konstaterar myndigheten