”Hemsk dom för min yrkesgrupp”
Trots långa och fysiskt krävande arbetspass på tio timmar per natt hade en sjuksköterska i Umeå inte rätt till graviditetspenning i slutet av graviditeten.
Det slår kammarrätten i Sundsvall fast i en dom, som bekräftar att Försäkringskassan gjorde rätt när kvinnan nekades graviditetspenning veckorna innan hon födde en dotter våren 2012.
För att en kvinna ska ha rätt till graviditetspenning måste hennes arbete vara så fysiskt krävande att graviditeten minskar hennes förmåga att utföra arbetet med minst en fjärdedel. Men vilka fysiska ansträngningar som ska anses tillräckliga är omdiskuterat. I en uppmärksammad rapport 2011 ansåg Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, att Försäkringskassan inte gör tillräckligt mycket av individuella bedömningar, och att förekomsten av tunga lyft blivit alltför utslagsgivande. Fler borde få graviditetspenning, var ISF:s generella slutsats.
Rättsläget klarnade något i och med en dom i Högsta förvaltningsdomstolen i våras, då en frisör fick graviditetspenning trots att hennes arbete inte innehöll tunga lyft. Att behöva stå mycket och arbeta i obekväm ställning kan vara tillräckligt krävande, enligt domen, som gav nytt hopp för gravida kvinnor inom handeln, vården och andra jobb där man måste stå eller gå mycket.
Men den aktuella domen om den nattarbetande sjuksköterskan i Umeå tycks peka i en annan riktning. Sköterskans avdelningschef beskriver arbetspass på tio timmar där det inte finns möjlighet till rast, bara pauser när verksamheten tillåter det. Sjuksköterskan måste stå och gå mycket och arbeta i trånga utrymmen. Hon måste också utföra en del tunga lyft och förflyttningar av patienter. Ofta finns bara två personer på avdelningen under natten, vilket gör att man inte alltid kan hjälpas åt vid lyften.
Trots detta finner alltså kammarrätten att arbetet inte är så krävande att sjuksköterskan hade rätt till graviditetspenning. Kammarrätten hänvisar till att hon som regel har haft tillgång till lyfthjälp eller kunnat ta hjälp av kollegor vid de tunga lyften. I vilken utsträckning det förekommit tunga lyft utan att sjuksköterskan kunnat få hjälp är inte klarlagt, tillägger domstolen. Inte heller hur ofta hon kunnat ta paus.
Efter kammarrättens dom säger sjuksköterskan till Västerbottens-Kuriren att hon inte orkar driva sin sak vidare.
– Det är helt för jävligt, men med tanke på min nuvarande situation orkar jag inte mer. Det är hemskt att tänka på vad den här domen innebär för min yrkesgrupp.
Då sjuksköterskan nekades graviditetspenning våren 2012 såg hon sig tvungen att sjukskriva sig. Det godkände Försäkringskassan.