Upphandling kan skapa jobb
Stat, kommuner och landsting kan ställa krav på schysta villkor vid upphandlingar. Med litet nytänkande kan upphandlingar bli en viktig faktor för en arbetsmarknadspolitik som skapar jobb.
Stat, kommuner och landsting köper varor och tjänster för mellan 500 och 600 miljarder varje år. Det går att kräva att de som vinner upphandlingarna ska erbjuda jobb och praktikplatser åt de svagaste på arbetsmarknaden. Det är möjligt att gynna de lokala företag som erbjuder bäst villkor för sina anställda.
Det är några slutsatser i den nya rapporten ”Sociala hänsyn vid offentlig upphandling” som 6F-förbunden Seko, Byggnads, Fastighets, Målarna och Elektrikerna presenterar.
Rapporten pekar på Storbritannien och Rotterdam som ett par goda exempel. Sverige har hamnat på efterkälken. Konkurrensverket har tutat i politikerna att det inte går att ställa några krav.
Men det går i Storbritannien. Där har den borgerliga regeringen drivit igenom ny lagstiftning, Social Value Act. Det är inte längre självklart att lägsta pris vinner. Lokala småföretag och välgörenhetsorganisationer gynnas om de kan visa att de erbjuder bättre miljö och arbetsvillkor.
Både vänster och höger står bakom lagen. De konservativa gillar stödet till välgörenhetsorganisationer, Labour vill ha upphandlingar som ger jobb och liberalerna gillar tanken på en social ekonomi.
Nederländska Rotterdam har hög arbetslöshet med åtföljande fattigdom och bostadslöshet. Staden använder upphandlingar för att skapa jobb. Om priset är över två miljoner kronor ska det vinnande företaget anslå minst fem procent av den summan till att skapa jobb åt människor som lever på bidrag.
Örebro kommun handlar upp för två miljarder om året. Kommunen kräver kollektivavtalsliknande villkor, meddelarfrihet, plats för funktionshindrade och stöd till sociala företag som vill ordna jobb.
Malmö testar Vita jobb-modellen just nu. Målet är att skapa jobb, slå vakt om schysta villkor och att komma åt den svarta ekonomin. Modellen innebär att LO-förbundens avdelningar är med och håller koll på att företagen följer avtal, men fackets folk är bara konsulter åt kommunen. Deras uppgift är enbart att peka på missförhållanden.
Vita jobb-modellen infördes i Stockholm 2006. I valet på hösten blev det regimskifte. De borgerligas första beslut var att avskaffa Vita jobb. I Malmö är de borgerliga och SD mot Vita jobb.
Något samförstånd av brittisk modell verkar inte vara möjligt i Sverige, även om det finns undantag. I Örebro står samtliga partier bakom upphandlingsmodellen.
Rapportförfattaren Olav Fumarola Unsgaard landar i ett antal förslag. Ett av dem är att Sverige ska ratificera FN-organet ILO:s konvention 94, som förbjuder social dumpning vid upphandlingar. Ett annat är att Sveriges riksdag ska lagstifta om kollektivavtalsliknande villkor vid upphandlingar.