Svartjobb stör konkurrens
Svart arbetskraft ställer till med störst konkurrensproblem. Byggbranschen är mest drabbad. Det visar en ny rapport från Konkurrensverket. Rapporten går igenom hur oseriösa anbud, korruption och anbudskarteller snedvrider konkurrensen i offentliga upphandlingar.
Svartarbete innebär att 66 miljarder kronor undanhålls beskattning i Sverige varje år. Det kom Skatteverket fram till 2006. Det är det senaste försöket att mäta den svarta sektorns omfattning.
Svartarbete innebär att skattebetalarna blir lurade och att seriösa företag blir blåsta på en möjlighet att göra affär. Seriösa företag kan inte konkurrera med företag som använder svartjobb.
Inom offentlig upphandling är svartarbete särskilt vanligt i fyra branscher: bygg- och anläggning, städ, bemanning samt transporter. Krogar, taxi och detaljhandel är ytterligare tre branscher med stora problem, men där är offentliga upphandlingar ovanliga.
För att komma till rätta med svartarbete krävs bättre samarbete mellan myndigheter som Skatteverket, Arbetsmiljöverket och Ekonomistyrningsverket. Dessutom kan facket och branschorganisationerna bidra med kunskaper.
Det räcker inte med att enbart kolla med Skatteverket och kronofogden. Skurkbolag kan framstå som oförvitliga i myndigheternas register.
Konkurrensverket utgår från att ett genomtänkt användande av sociala krav i offentlig upphandling kan motverka risken för oseriös anbudsgivning.
Konkurrensverket föreslår att regeringen ska sätta information om osund konkurrens högt på dagordningen. Regeringen ska också se till att någon myndighet får ansvaret för att samordna samhällets insatser mot korruption.
Konkurrensverket vill att upphandlarna ska bli bättre på att följa upp avtalen. Upphandlarna ska förkasta onormalt låga anbud som snedvrider konkurrensen. Upphandlarna ska bli bättre på att kolla arbetsgivarna och hålla ögonen på osunda inslag i anbuden.