Arbetsgivarna i byggbranschen sätter som mål i en avsiktsförklaring att ingen ska förolyckas på jobbet till följd av brister i säkerheten. Byggnads reagerar med förvåning och pekar på att vare sig de anställda eller facket dragits in i arbetet med nollvisionen.

– Vi kommer att fortsätta arbeta aktivt tillsammans för sunda och säkra arbetsplatser utan dödsolyckor, säger Ola Månsson, vd för arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier, i ett pressmeddelande.

Sveriges Byggindustrier ska arbeta för att kunskapen om arbetsmiljö ska bli bättre bland anställda och i företagsledningarna. För dem som arbetar med väg och järnväg finns särskilda krav, eftersom det finns särskilda risker på deras arbetsplatser. Arbetsgivarna tänker sig att arbeta med mallar, checklistor, rutiner och instruktioner för arbetsmiljön.

Tidigare i dag överlämnade Sveriges Byggindustrier sin avsiktsförklaring om nollvisionen för dödsolyckor på byggen till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.

– Jag är imponerad av det ansvar som den svenska byggbranschen tar. Det är såvitt jag vet första gången som branschen genomför en sådan manifestation och jag gratulerar till initiativet, säger arbetsmarknadsministern i pressmeddelandet från Sveriges Byggindustrier.

Byggnads tycker visserligen att alla initiativ för att förbättra arbetsmiljön är bra. Byggnads ordförande Johan Lindholm säger dock i ett pressmeddelande att det är fullständigt feltänkt att tro att det kan ske utan ett nära samarbete med facket och de anställda.

– Utbildning och nollvision i all ära, men ska man verkligen nå ett högt ställt mål måste man vara beredd att ta till de åtgärder som krävs. Där är ett huvudentreprenörsansvar nödvändigt. Så länge ingen kan ställas till svars  för vad som händer på byggarbetsplatsen kommer vi fortsätta att se byggnadsarbetare skadas och dö på jobbet, säger byggordföranden i fackets pressmeddelande

 

Bakgrund: Huvudentreprenörsansvar innebär för facket att huvudentreprenören på en byggarbetsplats ska vara ansvarig för löner och andra arbetsvillkor hos underentreprenörerna. Byggnads drev frågan i avtalsrörelsen och nu finns en partsgemensam arbetsgrupp som försöker finna en gemensam syn på huvudentreprenörens ansvar.