A-kasseavgiften sänks
Medlemmarna i åtta av LO-förbundens a-kassor tjänar mer än en hundralapp i månaden på regeringens återställare. Medlemmarna i Hotell- och restaurangfackets a-kassa tjänar mest – 255 kronor i månaden.
I dag på förmiddagen gav statsminister Fredrik Reinfeldt beskedet att de differentierade a-kasseavgifterna ska bort. När de infördes 2007 tappade a-kassorna en halv miljon medlemmar på två år. Sedan dess har 100 000 återvänt, framför allt folk med trygga jobb och därmed låg a-kasseavgift.
– Nu kan de som behöver a-kassan bäst få en möjlighet att återvända, säger Melker Ödebrink, kanslichef på a-kassornas samorganisation.
Hotell- och restaurangfackets ordförande Ella Niia är på plats i Almedalen och såg Fredrik Reinfeldt på en storbildsskärm när han kom med nyheten.
– Han presenterade det som att de som serverar här får 255 kronor i lägre avgift, berättar hon.
Hon vänder på resonemanget. I snart sju år har en lågavlönad yrkesgrupp fått dras med Sveriges dyraste a-kassa.
De som har stannat kvar i a-kassan har betalat 22 000 kronor mer till följd av de ändrade reglerna från 2007.
– Jag är både arg och ledsen å medlemmarnas vägnar. De är lurade på pengarna som de har betalat i alla år, anser Ella Niia.
Med stor precision har de ändrade a-kasseavgifterna drabbat dem som tjänar sämst. Lågavlönade med otrygga jobb fick chockhöjda avgifter till a-kassan 2007.
I dag betalar en hotell- och restauranganställd 390 kronor i månaden till a-kassan. Banktjänstemän och akademiker kommer undan med 85 respektive 90 kronor i månaden.
Orsak: till skillnad från servitriser och hotellstäderskor behöver de inte vara särskilt oroliga för att bli arbetslösa. Enligt teorin ska dyr a-kassa få anställda i utsatta branscher att hålla igen på lönekraven. Då ska det skapas fler jobb.
Regeringen har prövat fler teorier på krogbranschen. Sänkta arbetsgivaravgifter för unga, sänkt krogmoms och öppnare gränser för arbetskraft.
– Inget har haft någon effekt på sysselsättningen, säger Ella Niia.
Däremot innebar de höjda avgifterna till a-kassan att 30 000 hotell- och restauranganställda gick ur. Antalet medlemmar minskade från 80 000 till 50 000.
– De allra flesta som försvann hade inte råd med avgiften. Så är det fortfarande. Många ringer och visar intresse för att gå med, men när vi berättar vad det kostar svarar de att det blir för dyrt, säger Karin Pettersson, chef för a-kassan.
Drygt 16 procent av Hotell- och restaurangfackets medlemmar var öppet arbetslösa eller i åtgärder i maj, enligt Arbetsförmedlingen. Ytterligare 5,2 procent var deltidsarbetslösa.
Fredrik Reinfeldt gav inget besked om när a-kasseavgifterna ska sänkas, men enligt regeringens lagförslag ska avgifterna sänkas från den 1 januari 2014.
Siffrorna visar ändringen om dagens a-kasseavgifter är de samma vid årsskiftet.